Euroopa Komisjon teatas, et kohtu otsus tekitab tõsist muret Euroopa Liidu seaduste ülimuslikkuse pärast, vahendab Reuters.

Poola Õiguse ja Õigluse partei (PiS) valitsus peab Brüsseliga väärtuste lahingut, mis keskendub vaidlustele kohtute sõltumatuse, meediavabaduse, LGBT õiguste ja muu üle.

Kriitikud ütlevad, et minnes veelgi kaugemale ja vaidlustades Euroopa Liidu seaduste ülimuslikkuse, ei sea PiS-i valitsus ohtu mitte ainult Poola tuleviku Euroopa Liidus, vaid ka kogu Euroopa Liidu stabiilsuse.

PiS eitab seda ja väidab, et mingeid „Polexiti” plaane ei ole.

Poola põhiseaduskohus võttis asja arutada pärast seda, kui peaminister Mateusz Morawiecki küsis, kas Euroopa Liidu institutsioonid võivad takistada Poolal oma kohtusüsteemi reformimist.

EL-i leping on Poola õigussüsteemis põhiseadusest madalamal ... ja nagu Poola õigussüsteemi kõik osad, peab see olema põhiseadusega kooskõlas,” ütles kohtunik Bartłomiej Sochański eile.

PiS-i esimees Jarosław Kaczyński tervitas kohtu otsust.

„Poolas on kõrgeim õigusakt põhiseadus ja kõik Euroopa regulatsioonid, mis Poolas kehtivad, peavad olema põhiseadusega kooskõlas. See kehtib ka kohtusüsteemi kohta ja Euroopa Liidul ei ole siin midagi öelda,” lausus Kaczyński ajakirjanikele.

Brüssel süüdistab PiS-i valitsust kohtute sõltumatuse õõnestamises. Erakonna väitel on reformid mõeldud kohtute efektiivsemaks muutmiseks ja kommunistliku perioodi mõjudest vabastamiseks.

Poola põhiseaduskohus teatas oma otsuses, et tal on õigus kontrollida mitte ainult Euroopa Liidu seaduste, vaid ka Euroopa Liidu kohtu otsuste põhiseadusele vastavust.

Euroopa Komisjon teatas, et analüüsib seda otsust, enne kui otsustab oma järgmised sammud.