Kuigi immunoprofülaktika komisjon soovitas teha tõhustusdoose enamikule elanikkonnast mitte varem kui kaheksa kuu möödumisel esmase vaktsiinikuuri läbimisest, otsustas valitsus eelisjärjekorras tõhustusdooside saajate ringi laiendada.

Valitsuskabineti nõupidamisel otsustati neljapäeva õhtul, et COVID-19 vaktsiini tõhustusdoose hakatakse alates kuuendast kuust pärast esmase vaktsineerimiskuuri lõpetamist lisaks eakatele ja hooldekodude elanikele pakkuma ka tervishoiu-, sotsiaal- ja haridusvaldkonna töötajatele.

Töö- ja terviseminister Tanel Kiik märkis Delfile, et otsuse elluviimisel võeti riikliku immunoprofülaktika komisjoni nõuandeid arvesse küll.

"Nende omapoolsed soovitused olid eeskätt vaktsineerida kuue kuu möödumisel hooldekodude elanikke ning 65+ vanuses inimesi. Laiema elanikkonna puhul peeti aga mõistlikuks pakkuda tõhustusdoose kaheksa kuu möödumisel esmasest vaktsineerimisest," tõdes Kiik.

Mõte lisada n-ö "kuue kuu" sihtrühmade sekka lisaks ka sotsiaal- ja haridusvaldkond leidis kinnitust tänasel valitsuskabineti nõupidamisel - vähendamaks riske hoolekandeasutustes ja hoidmaks haridusvaldkonda avatuna.

Kiik selgitas, et tegu pole valitsuse soologa ning viitas Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee (CHMP) esmaspäevasele otsusele, et tõhustusdoosi manustamist võib kaaluda vähemalt kuus kuud pärast teist vaktsiinidoosi 18-aastastel ja vanematel inimestel.

"Sama lähenemise on võtnud ka näiteks Ameerika Ühendriigid, kus on samuti esile toodud 65+ sihtrühm, teatud riskirühmad ja tihedama kokkupuutega eesliinitöötajad, kellele pakutakse tõhustusdoose kuue kuu möödumisel esmase vaktsineerimiskuuri lõppemisest," sõnas Kiik.

Suuremale osale elanikkonnast avatakse tõhustusdoosiga vaktsineerimise võimalus uuel aastal, kuna enamikul on vaktsineerimiskuur lõpetatud kas kevade või suve jooksul.

Immunoprofülaktika ekspertkomisjoni 5.10.2021 koosoleku päevakord ja ettepanekud
COVID-19 vaktsiini tõhustusdoosidega vaktsineerimine võib olemasolevate andmete põhjal aidata vähendada COVID-19 haigusesse nakatumist ning eriti vanemaealiste puhul vähendada ka haiglaravivajadust. Tervishoiu ja hoolekande sektoris võib tõhustusdoosidega vaktsineerimine tagada parema toimepidevuse. Seda, millisel määral on täpsemalt COVID-19 vaktsiinide tõhustusdoosidega vaktsineerimisega võimalik COVID-19 haigusest tingitud hospitaliseerimisi ja nakatumisi ära hoida, ei ole hetkel veel teada. Käimasolevad uuringud annavad täiendavaid andmeid. Tõhustusdoosi manustamisel tuleb arvesse võtta ka seda, etväga harvade kõrvaltoimete esinemise risk tõhustusdoosi manustamise järgselt on hetkeseisuga teadmata.


ETTEPANEKUD


1. COVID-19 vaktsiini tõhustusdoosiga vaktsineerimine on soovitatav üle 65-aastastele inimestele ja hoolekandeasutuste elanikele (18+) mitte varem kui 6 kuu möödumisel esmase vaktsineerimiskuuri lõpetamisest.


2. Immuunpuudulikkusega inimestel on soovitatav manustada COVID-19 vaktsiini tõhustusdoos mitte varem kui 6 kuu möödumisel esmase vaktsineerimiskuuri lõpetamisest (st COVID-19 vaktsiini lisadoosi saamisest).


3. Vaktsineerimiskuuri läbinud alla 65-aastastel inimestel on COVID-19 raske haiguskulu risk reeglina madal. Üle 18-aastaseid inimesi võib nende soovi korral tõhustusdoosiga vaktsineerida mitte varem kui 8 kuu möödumisel esmase vaktsineerimiskuuri läbimisest, arvestades ka teisi riskifaktoreid.


4. COVID-19 haiguse läbipõdenud ja ühe või kahe doosiga  vaktsineeritud või korduvnakatunud inimeste tõhustusdoosi vajaduse kohta andmed puuduvad. Immuunpuudulikkusega patsientide osas on soovitav nõu pidada immunoloogiga.2.5. COVID-19 vaktsiini tõhustusdoosideks on praegu võimalik kasutada Pfizer/BioNTechi vaktsiini Comirnaty sõltumata sellest, millise vaktsiiniga on esmane vaktsineerimiskuur läbitud.