Vaid mõne aasta pärast ei pruugi enam olla alles kedagi, keda Teise maailmasõja aegsetes natsikuritegudes süüdistada. Kahtlustatavad ei ole enam elus või ei ole võimelised kohtuprotsessil osalema, vahendab Deutsche Welle.

Sellest hoolimata uurivad prokurörid Saksamaal 17 inimest nende väidetava rolli suhtes natsikuritegudes. Ükski neist ei ole alla 95 aasta vana. Põhja-Saksamaal Neuruppinis algas täna kohtuprotsess saja-aastase endise koonduslaagri valvuri üle.

Prokuratuur süüdistab meest teadlikus ja tahtlikus kaasosaluses 3518 inimese mõrvas Berliini lähedal Sachsenhauseni koonduslaagris aastatel 1942-1945.

Konkreetselt süüdistatakse meest Nõukogude sõjavangide mahalaskmisele kaasaaitamises ja sellele ässitamises ning vangide mõrvamises mürgigaasiga.

Sachsenhauseni laager asus Oranienburgi väikelinnas veidi Berliinist põhja pool. Sellel oli natsiperioodil eriline tähtsus, sest pärast valmimist 1936. aastal oli see teistele koonduslaagritele eeskujuks. Samuti sai sellest SS-i väljaõppekeskus.

Kokku hoiti Sachsenhausenis enam kui 200 000 inimest. Kümned tuhanded lasti maha, gaasitati surnuks või surid kohutavate pseudoteaduslike katsetuste käigus või lihtsalt väljakannatamatute tingimuste tõttu.

Vanemprokurör Thomas Will ütles Deutsche Wellele, et kohtuprotsess leiab aset alles nüüd, sest süüdistatav ei olnud teada enne, kui käidi Moskva riiklikus sõjaväearhiivis uurimistööd tegemas.