Ekspress kajastas, et päeviti töötavat Otškalenko Tallinnas prügisorteerimise jaamas, ööd veedab aga türmis.

Avavangla vangid saavad ka lühiajalistel väljasõitudel käia. Just see tõik lubabki Otškalenkol Haapsalus kasuisa külastada. Tänagi minevat ta jälle oma kunagistele jahimaadele.

Justiitsministeeriumi avalike suhete nõunik Teele Sihtmäe sõnas Delfile, et kõigi kolme vangla avavanglaosakondades on praegu kokku üheksa eluaegset karistust kandvat vangi.

"Eluaegse vangi saab avavanglasse paigutada, kui ta on karistusest ära kandnud 23 aastat. Seda, kas konkreetset vangi saab avavanglas hoida, otsustatakse tema riskide põhjal," räägib ta. "Riskide hindamisel arvestatakse, kas ta on läbinud vajaliku ravi, sotsiaalprogrammid ja teinud muud nõutavat, mis tema kuriteoriske vähendab."

Elektrooniline jalavõru on pigem erand

Avavangla vangid võivad iseseisvalt käia väljas tööl, õppimas ja arsti juures ning neid võidakse lubada lühiajalisele väljasõidule ka mujale. Viimase ilmekaks näiteks on Otškalenko juhtum sugulast võib külastada.

"Erinevates ettevõtetes, kes neid palgata soovivad, käivad avavangla vangid tööl tavaliselt tööpäeviti, aga sõltuvalt töögraafikust ka muul ajal," räägib Sihtmäe. "Kui vaja, võidakse avavangla vangidele paigalda ka elektrooniline jalavõru, kuid tavaliselt seda ei tehta."

Otškalenkost kuulis Ekspress oma allikate vahendusel. Riik ise avavanglas olevate eluaegsete nimesid ei avalda. "Vangistusseaduse järgi ei ole see info avalik," kostab Sihtmäe.

Ühtekokku on avavanglates 152 vangi.