„Mind toetab väga palju inimesi!“ protesteerib Urmas Reinsalu küsimuse peale, miks tema isiklik reiting jääb Tallinna valijate seas uuringute järgi isegi allapoole reklaamimehe, Eesti 200 linnapeakandidaadi Marek Reinaasa omast. Samuti on Isamaa linnapeakandidaat sügavalt veendunud, et linnaettevõtete suur erastamine toob linlastele paremad teenused, kuigi tal on isiklik kogemus Tallinna Vee erastamise saagaga, mis viis ainult kõrgemate hindadeni.

Kohalike valimiste eel on Delfi stuudiosse „tööintervjuule“ kutsutud parteide poolt Tallinna linnapea kandidaadiks üles seatud poliitikud. Neilt uuritakse, miks nad enda arvates linnapea ametisse sobivad, mis plaanid ja milleks neil on ning kas eelnev kogemus lubab juttu tõsiselt võtta. Tööintervjuu järg on jõudnud Isamaa linnapeakandidaadi Urmas Reinsaluni, keda intervjueerisid Kroonika peatoimetaja Ingrid Veidenberg, Eesti Ekspressi peatoimetaja Erik Moora ja Delfi ning Eesti Päevalehe ajakirjanik Raimo Poom.

Reinsalu seletab tööintervjuul, et tema ja Isamaa on ainsad, kes põhimõtteliselt soovivad Keskerakonnast järgmises linnavalitsuses vabaneda ning uue võimuga linn eestikeelseks ja -meelseks muuta. „Tallinnas on Isamaa ainsa erakonnana ära öelnud, et meie selge plaan on, et oleme põhimõtteline valik Keskerakonna ainuvõimu vastu ja meie soov on moodustada koalitsioon, mis oleks Keskerakonnast vaba. Selle koalitsiooni põhimõteteks oleks ka nende väärtuste kehtestamine.“

Vähem ametnikke, kiirem menetlus

Tallinna arengu ühe peamise võtmekohana näeb Isamaa linnapeakandidaat läbivalt bürokraatia vähendamist. „See on ka üks tee, kuidas majanduskasvu edendada. Kui vaatame majanduskasvu pidurdava asjana planeerimismenetlust, siis üks ettevõtja rääkis mulle, et on 15 aastat oma planeeringut menetlenud.“

Aga äkki oleks menetluse lühendmaiseks hoopis ametnikke juurde vaja? „Ei, ma olen veendunud, et kui on kehtestatud selged reeglid ja puuduvad korruptiivsed motivaatorid, siis on võimalik ka kiiremini hakkama saama. Ja kindlasti on üheks võtmeks ka digitaliseerimine ja avaandmete kasutamine avalike teenuste ostumaisel.“

Ta lisas, et korruptiivsete motivaatorite all pidas silmas näiteid, kus planeeringuid hoitakse kinni ja pressitakse selle eest altkäemaksu välja. „Mäletame näiteks linnaplaneerimise talituse juhataja Rain Seieri vallandmaist linnaaparaadist. Keskerakonna ainuvõim on paraku olnud põlistatud suurte ja mahukate korruptsioonijuhtumitega. Tõsi, korruptsioon on muutunud peidetumaks, aga summad on seevastu suuremaks muutunud. Kui krooniajal raaliksime miljonitest kroonidest, siis nüüd räägime miljonitest eurodest,“ lausus Reinsalu viitega Tallinna Linnatranspordi AS-ile.

Erastada, erastada

Aga viimase tahab Reinsalu Isamaa plaani järgi koos veel mitmete linnaettevõtetega erastada. Tal on endal kogemus, mis sai, kui Tallinna Vesi ära müüdi. Hinnad tõusid, järgnes paks pahandus ja ettevõtte tagasiost. Nüüd tahab mees sama skeemi korrata?

„Linn peab suutma seista linnakodanike eest! Kui linn ostab avalikku teenust – näiteks transporditeenust siis peab ta ostma kvaliteetset teenust võimalikult optimaalse hinnaga, kehtestama reeglid. Tallinna Vee juhtumis on tõesti see, et minu poolt välja käidud seadusega võitsid tallinlased 50 miljonit eurot, sest seadusega pandi kuppel peale ebaõiglasele hinnatõusule. Tallinna linn oli ikka Tallinna Vee aktsionär ja toetas kõiki neid ülemääraseid vee hinna tõuse,“ märkis Reinsalu.

Reinsalul endal ei lähe aga küsitluste järgi valimiste eel kõige paremini. Miks toetab teda vähem inimesi kui isegi reklaami- ja pullimehest Eesti 200 linnapeakandidaati Marek Reinaasa?

„Mind toetab väga palju inimesi! Üks asi on need uuringud. Nende lõksu ei ole ma läinud. Ja Isamaa saavutab oma tipptulemuse valmispäeval. Minu kogemus pärineb reaalselt inimestega kohtumistelt, rindelt, ja inimesed saavad aru, et need valimised on ka väärtusvalimine ja selgemat alternatiivi kehastab just Isamaa,“ vaidles tippisamaalane vastu.

Kuna Reinsalu usub, et tal on palju toetajaid, keda küsitlused ei leia üles, siis kuidas näiteks kavatseb ta Isamaa plaanidega Tallinna vanalinna elu tagasi tuua, kust isegi noored on ära kolinud linna äärtesse?

Salarelvad. Öörahu ja Mägi

„Aga meil on salarelv,“ avaldas Reinsalu. „Meil on Tiina Mägi, kes on pikaaegne vanalinna elanik ja kehastab vanalinna vaimsust. Ja temal on mitmeid häid nõuandeid,“ rõhutas ta ning loetles siis noori kesklinna kutsuvaid meetmeid. „Esimene on see, et oleks öörahu ja turvalisus öisel ajal,“ märkis Reinsalu.

„Kindlasti peab vanalinnas olema üritusi. Pean vajalikuks, et Tallinn oleks ka noorte linn. Väga oluline vanalinna ja kesklinna elu toomiseks oleks see, et meil oleks Tallinna linna kultuurirahastu. Oleme valmis panustama sinna Tallinna eelarvest 1%. Läbi kultuuri ja ürituste toetamise, tuleb sinna elu tagasi,“ oli ta veendunud.

Isamaa linnapeakandidaat ei tee saladust, et tema meelest on vaja Tallinnas liiga kaua oma kohtadele jäänud linnaametite juhtide seas vahetusi teha. „Mitmete linnaastuste juhtide haldusalas on ridamisi toimunud korruptiivseid juhtumeid. Viimane on Tallinna kommunaalameti juht Ain Valdmann, kes ka ise on väärteo korras saanud korruptsiooni eest karistada, kuid jätkas oma ametikohal. Kui tema alluv kevadel sai korruptsioonikahtlustuse, siis ikka jätkas oma teenistust, sest ülemuski ei lahkunud. Neile ametijuhtidele on mul küll tõsised küsimused,“ teatas Reinsalu.

Kuid mis juhtuks Reinsalu võimule saades tema endise isikliku abi ja volikogu aseesimehe Mart Luigega, kes hüppas mõned kuud enne valimisi soojale kohale ses samas korruptsiooni täis linnavalitsuses? Siin aga leidis Reinsalu, et isamaalane sai oma koha linna palgal igati ausalt. „Ta võeti tööle, kus konkursikomisjoni liige oli vist isegi Paavo Nõgene. Ega me ei hakka ka tšingiskhaanlikke meetodeid kasutama – vaadatakse mitte inimeste poliitilist tausta, vaid vaadatakse seda, kas ta täidab lojaalselt linna ülesandeid,“ seletas Reinsalu.
Viis küsimust Urmas Reinsalule
Kellele tuleks püstitada Tallinnas ausammas?


Kas just ausammas, aga ühe mälestuspingi võiks teha Mustamäel Mati Undile.


Kui Euroopa Liit annaks teile 100 miljonit eurot ühe uue trammiliini rajamiseks, siis kuhu see tuleks teha?


See tuleb kulutada liinile, mis kõige tõhusamalt aitab ummikukoormuse vastu. Minu hinnangul on kolm suunda – esimene on Kakumäe-kesklinna suund, teine on Pirita ja kesklinna suund ja kolmas on kõige kriitilisem on Paljassaare-Kopli-Kesklinna suund. Seal peab ka osa liiklust ka maa alla viima.


Tallinna linnaametite eesotsas on inimesi, kellel on oma töökohal juured alla kasvanud. Kelle te esimesena lahti laseksite?


Mitmete linnaastuste juhtide haldusalas on ridamisi toimunud korruptiivseid juhtumeid. Viimane on Tallinna kommunaalameti juht Ain Valdmann, kes ka ise on väärteo korras saanud korruptsiooni eest karistada, kuid jätkas oma ametikohal. Kui tema alluv kevadel sai korruptsioonikahtlustuse, siis ikka jätkas oma teenistust, sest ülemuski ei lahkunud. Neile ameti juhtidele on mul küll tõsised küsimused.


Koalitsioon Keskerakonnaga või Keskerakonnata?


Ühemõtteline sõnum on, et Keskerakonnata.


Mis on kõige rumalam lubadus, mis selles valimikampaanias antud?


Kolmas kord lubab Keskerakond linnahalli korda tegemist. See on ka kõige õõnsam lubadus. Kuna meil pole Tallinnas korralikku konverentsikeskust, siis oleme aastas SKP-s kaotanud 15 miljonit.