„Hirmus Ordo Iuris Eestis. Ja jälle eestlaste enda rohujuureaktsioonina! Skandaal, sest Soros pidi isiklikult nimetama Báthory Fondi ja selle kloonid. Ordo Iuris asutatakse ka Ukrainas ja on asutatud Horvaatias (mul on fotol isegi Horvaatia lips). Nii sünnib taas Międzymorze,” kirjutas Twitteris Ordo Iurise juht Jerzy Kwaśniewski.

Stefan Báthory Fond (poola keeles Fundacja im. Stefana Batorego) on USA finantsisti ja filantroobi George Sorosi asutatud Poola sõltumatu valitsusväline organisatsioon, mis on saanud nime 16. sajandi Poola kuninga järgi. Fondi eesmärk on toetada avatud ja demokraatlikku ühiskonda.

Międzymorze ehk ladina keeles Intermarium oli geopoliitiline projekt pärast Esimest maailmasõda Poola-Leedu suurriigi omamoodi taastamiseks kolme mere – Läänemere, Musta mere ja Aadria mere vahel. Plaani autor oli Poola tollane riigijuht Józef Piłsudski.

Delfi kirjutas eile, et Poola ajakirjanike Grzegorz Rzeczkowski ja Klementyna Suchanowi täna avaldatavast uurimusest selgub, et abordiõiguste ja samasooliste abielude vastu võitlemist rahastatakse otse Kremlist.

17 000 dokumendist koosneva andmekogumi varastasid häkkerid Ordo Iurisega seotud Hispaania ultrakatoliikliku organisatsiooni Hazte Oir juhi arvutist. Ordo Iuris on viimastel aastatel Poolas aset leidnud konservatiivse võitluse üks lõkkelepuhujaid, nende tähelend algas, kui 2015. aastal astus ametisse varasemaist konservatiivsem Õiguse ja Õigluse partei (PiS) valitsus.

Mõttekojal on tohutu mõju. Neil on 41 töötajat ja 20-liikmeline ekspertide nõukoda. Bürookorrus Varssavi vanimas pilvelõhkujas ja kontor Brüsselis. Nende kaks töötajat nimetati ülemkohtu kohtunikeks, kolmandast sai PiS-i valitsuses minister ja neljandast presidendi nõunik. Huviühendus ja poliitika põimusid risti-rästi läbi.

Eesti vaatest on Ordo Iurise rahastamine oluline küsimus, kuivõrd siinse konservatiivse organisatsiooni SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) juht Varro Vooglaid on lubanud selle sama mudeli järgi luua Eestissegi säärase surverühma, mida ta ise on nimetanud õiguskeskuseks.