Prokuratuur kinnitas juurdluse toimumist pärast läbiotsimisi kantsleriametis, rahandusministeeriumis ja Kurzi juhitava Austria Rahvapartei (ÖVP) kontoris. Tegemist on järjekordse löögiga Kurzile, kes võeti mais teises asjas uurimise alla valetunnistuste andmises kahtlustatuna, vahendab Reuters.

Kurz ja ÖVP nimetasid värsket juurdlust poliitiliselt motiveerituks.

Kahtlustatakse, et alates 2016. aastast, kui Kurz oli välisminister ja püüdis saada erakonna juhiks, ning hiljem, kui temast sai liidukantsler, maksis ÖVP juhitud rahandusministeerium ajalehereklaamide eest vastutasuks erakonnale soodsate küsitlustulemuste ja kajastuse eest.

„Majandusasjade ja korruptsiooni prokuratuur on võtnud Sebastian Kurzi ja veel üheksa isikut ning kolm organisatsiooni uurimise alla kahtlustatuna usalduse kuritarvitamises ... korruptsioonis ... ja altkäemaksu andmises ... osaliselt erineva osaluse tasemega,” teatas prokuratuur.

Varahommikused läbiotsimised toimusid mitmetes kohtades, sealhulgas Kurzi kolme abi kodudes ja kabinettides kantsleriametis.

„Ma olen veendunud, et ka need süüdistused osutuvad valeks,” ütles Kurz lühikeses avalduses, lisades, et teatud SMS-id on võetud kontekstist välja, et tema vastu süüdistus „konstrueerida”.

ÖVP asejuht Gaby Schwarz nimetas läbiotsimist erakonna peakorteris poliitiliseks lavastuseks, mille eesmärk oli „šõuefekt”, et kahjustada Kurzi ja erakonda. ÖVP on süüdistanud korruptsioonivastast prokuratuuri korduvalt Kurzi-vastastes eelarvamustes.

Reaktsioon tõi esile pinged valitsuskoalitsioonis ÖVP ja vasakpoolsete roheliste vahel, kelle kampaanialubadus on olnud „puhas poliitika”. Rohelised on seni hoidunud kommenteerimast, kui kaua nad Kurzi toetavad, kui temavastased juurdlused edasi liiguvad.

Tabloidleht Österreich, mis on Austria meedia andmetel see ajaleht, mida juurdlus puudutab, tegi avalduse, milles eitas riigi raha vastuvõtmist reklaamide avaldamiseks vastutasuks positiivsete küsitlustulemuste avaldamise eest.

Prokuratuur teatas ajalehe nime mainimata, et kahtlustab, et alates 2016. kuni vähemalt 2018. aastani maksis rahandusministeerium raha osaliselt poliitiliselt motiveeritud ja mõnikord manipuleeritud küsitlustulemuste eest, mis ajalehes avaldati, ning et osa uurimise all olijatest võisid mõjutada seda, mida ajalehes kirjutati.

Kurz võttis ÖVP juhtimise üle 2017. aasta mais ja juhtis erakonna samal aastal valimisvõidule.

Rahandusminister Gernot Blümel ütles pressikonverentsil, et juurdlus puudutab aega enne tema ametisse astumist ja teda see ei puuduta.

Austria kolm opositsioonierakonda kutsusid üles korraldama parlamendi alamkoja eriistungi ja nõudsid Kurzi tagasiastumist.