See samm viib SPD juhi Olaf Scholzi sammu lähemale Saksamaa uueks liidukantsleriks saamisele pärast erakonna võitu eelmisel kuul toimunud parlamendivalimistel, kus SPD sai 25,7% häältest Kristlik-Demokraatliku Liidu/Kristlik Sotsiaalse Liidu (CDU/CSU) 24,1% vastu, vahendab AFP.

Nii SPD kui ka CDU/CSU vajavad uue valitsuse moodustamiseks roheliste ja FDP toetust.

Vaatamata konservatiivide juhtimisele ajaloo halvima valimistulemuseni ei ole CDU esimees Armin Laschet kaotanud lootust ametist lahkuva Angela Merkeli asemele asumiseks. Küsitlused näitavad siiski, et sakslased eelistavad Scholzi, kes on senine asekantsler ja rahandusminister.

Roheliste kaasesimees Annalena Baerbock ütles ajakirjanikele, et pärast esialgseid läbirääkimisi SPD ja CDU/CSU-ga usuvad rohelised, et on mõttekas alustada sügavuti läbirääkimisi SPD ja FDP-ga.

Baerbock ütles, et Saksamaa ees seisavad suured väljakutsed ja vaja on uut algust.

„Meie riik ei saa endale lubada pikale venivat patiseisu,” ütles Baerbock.

FDP andis seejärel oma pressikonverentsi, kus teatas, et võttis vastu roheliste ettepaneku liikuda kiiresti edasi ametlike koalitsiooniläbirääkimiste juurde SPD-ga.

Kolmepoolsed läbirääkimised algavad juba homme, teatas FDP esimees Christian Lindner.

Rohelised ja FDP ei ole väga loomulikud koaltsioonikaaslased, sest neil on erimeelsusi mitmetel põhiteemadel, nagu maksud, kliimakaitse ja avalikud kulutused. Need kaalukeeleerakonnad on aga korduvalt öelnud, et neil on ka ühiseid seisukohti ja valitsemiseks tahetakse sildu ehitada.