„Kõige loogilisem versioon seisneb selles, et Saakašvili ei saabunud Gruusiasse mitte kavatsusega vanglasse sattuda, vaid suure lootusega viia läbi riigipööre,” öeldakse täna sotsiaalmeedias levitatud Garibašvili kirjas, vahendab Interfax.

Peaministri sõnul mõtlevad paljud Gruusia kodanikud, mis ajendas Saakašvilit, kui ta planeeris oma avantüristlikku naasmist Gruusiasse. „Mõned arvavad, et teda ajendasid võimujanu, egoism, kadedus erakonna Ühendatud Rahvuslik Liikumine teiste liidrite vastu ja et üldise tähelepanu saamiseks läks ta teadlikult vangi. (...) Räägitakse ka sellest, et tal oli oma otsuste tagajärgi keeruline ära arvata raske narkomaania tõttu,” kirjutas Garibašvili.

Garibašvili kinnitas, et Saakašvili psüühiline ja psühholoogiline seisund on pärast vahistamist radikaalselt muutunud. „Tema erakonnas Ühinenud Rahvuslik Liikumine ollakse mures tema raske seisundi pärast ja nõutakse viivitamatut vabastamist vahi alt,” kirjutas Garibašvili.

Garibašvili peab absurdseks versiooni, et Saakašvili läks teadlikult vangi ja planeeris seda ette. Kui ta oleks seda soovinud, oleks ta Garibašvili arvates avalikult vanglasse läinud, mitte ei oleks riiki salaja sisse hiilinud ega seadust rikkunud. Ebaloogiliseks peab peaminister ka kõige ajamist Saakašvili narkootikumide tarbimise kaela, sest „kui sõltuv inimene narkootikumidest ka poleks, suudab ta olukorda reaalselt hinnata ja jätta ebaloogilised sammud tegemata”.

Seetõttu arvab Garibašvili, et vastust küsimusele, miks Saakašvili Gruusiasse naasis, tuleb otsida riigi uusimast ajaloost, nimelt president Eduard Ševardnadze kukutamisest 2003. aastal Saakašvili ja tema toetajate poolt. „Saakašvili plaanis tulla Gruusiasse ja kukutada valitsuse täpselt samasuguse „eduga”, nagu ta tegi seda 2003. aastal, aga tegi valearvestuse ja kohtas kokkukukkuvate riigiinstitutsioonide asemel hoopis teist pilti. Täna töötavad riigis suurepäraselt kõik riigiinstitutsioonid,” teatas Garibašvili.

Garibašvili rõhutas, et Saakašvili revolutsioonilised kavatsused olid igal juhul läbikukkumisele määratud.

Garibašvili kirjutas, et viimaste aastate jooksul on Saakašvilile ja tema erakonnale kuuluvad telekanalid levitanud teadlikult valet Gruusia riigi peatse kokkuvarisemise kohta ja hakanud seda valet ise uskuma samamoodi nagu Saakašvili. „Kõik see selgitab Saakašvili psüühilise seisundi radikaalset muutumist pärast vahistamist – ta läks vanglasse naeratusega, aga nüüd ei muretse ta millegi muu pärast peale vanglast välja saamise,” kirjutas Garibašvili.

Saakašvili saabus salaja Gruusiasse 29. septembril. 1. oktoobril peeti ta Tbilisis kinni ja praegu istub ta Rustavi linnas vanglas.