Mul on nohu ja väike palavik, kuid sooviksin siiski minna valimisjaoskonda valima. Kas ma võin?

Ei. Valimisjaoskonda hääletama ei tohi minna haigestunult või olles isolatsioonis (nt olles lähikontaktne, saabudes riskiriigist). Eneseisolatsiooni reeglit eirates sead ohtu teised valijad, valimiste korraldajad ja inimesed, keda valija kodust jaoskonda liikudes kohata võib.

Olen nohune, kuid tunnen end muidu hästi ja palavikku ei ole, samuti olen valmis kandma maski. Kas siis võin valimisjaoskonda kohale minna?

Ei. Nohu on haigusnäht ja haigusnähtudega valimisjaoskonda valima minna ei tohi.

Kui valimisjaoskonda kohale minna ei tohi, kuidas siis hääletada?

Selleks on kolm erinevat võimalust. Kõige mugavam on hääletada elektrooniliselt. Seda saab teha vahemikus 11. oktoober kell 9.00 kuni 16. oktoober kell 20.00. E-hääletamiseks saab alla laadida vajaliku rakenduse veebilehelt valimised.ee (rakendus ilmub veebilehele 11. oktoobri hommikul).

Teine võimalus on tellida hääletamiskast endale koju. See on võimalik 15.–17. oktoobril, kell 9.00 kuni 20.00, valimispäeval kuni kell 14.00. Hääletamiskasti koju tellimiseks tuleb esitada taotlus. Taotluse saab esitada kirjalikult või telefoni teel. Loe täpsemalt SIIT.

Kolmas võimalus on hääletada oma asukohas, seda saab teha juhul, kui valija viibib valimisnädalal oma kodust eemal, väljaspool elukohajärgset valimisringkonda, sh haigla ja hoolekandeasutus. Oma asukohas saab hääletada 11.–14. oktoobril, kell 9.00 kuni 20.00.
Loe täpsemalt SIIT.

Kas valima minnes peab kindlasti kandma maski ja muidu valida ei saa?

Ei pea, aga samas peab küll. Kuna üle-riigiliselt on Eestis kehtestatud kaitsemaski kandmise kohustus avalikes hoonetes, siis tuleks ka jaoskondade hääletamisruumides viibides sellest lähtuda ja kanda maski. Kui valijal on kaitsemaski kandmine tervislikel põhjustel vastunäidustatud, siis maski kandma ei pea. Hääletamisõigus on esmane ning valimisjaoskonnas korda pidav jaoskonnakomisjon usaldab valija ütlusi maski kandmise kohta ja kellelegi vastunäidustuste olukorras maski peale ei suru.

Kui valija põhimõtteliste hoiakute tõttu maski kanda ei soovi, siis on võimalik valimistel osaleda ka e-hääletades. Erandkorras on võimalik tellida valimisjaoskonnast hääletamiskast ka oma asukohta (11.–14. oktoober) või koju (15.–17. oktoober). Küll aga peab kodus või asukohas hääletamise soov olema põhjendatud ning lihtsalt eelistus maski mitte kanda ei pruugi jaoskonnakomisjonide töökoormust arvestades olla põhjendusena piisav.

Lisaks on jaoskonnas on soovituslik hoida teistega distantsi ja hääletamisruumi sisenedes desinfitseerida käsi.

Kas saab hääletada, kui ei ole COVID passi?

Jah, saab küll. Kuna hääletamine on Eestis üks inimese põhiõigustest, siis ei saa vaktsineerimistõendi alusel valimisjaoskondades hääletamist piirata.