3. oktoobri pärastlõunal kella 14.40 ajal kontrollis politseipatrull Tallinn-Pärnu-Ikla maanteel Uulus Riiast Tallinnasse sõitva bussi reisijaid, mille käigus tuvastasid politseinikud 25-aastase Iraagi kodanikust mehe, kes oli Eestisse sisenenud ebaseaduslikult.

„Mees esitas politseinikule isikut tõendava dokumendi, mis ei olnud tema oma. Politseinikud viisid ta menetlustoiminguteks Pärnu politseijaoskonda. Hetkel uurime, mil viisil oli mees dokumendi hankinud,“ selgitas Lääne prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht Margo Peters.

Petersi sõnul ei olnud mehe reisisihtmärk Eesti. „Mees oli omavoliliselt lahkunud Läti majutuskeskusest, kuhu ta oli saabunud augustikuus Valgevenest. Mehe sõnul oli tema eesmärk sõita Lätist bussiga Tallinnasse, et sealt reisida edasi Rootsi oma sugulase juurde,“ sõnas Peters.

PPA tegi taotluse 25-aastase Iraagi kodaniku paigutamiseks kinnipidamiskeskusesse ning teeb koostööd Lätiga mehe tagasisaatmiseks.

Peters rääkis, et politseinikud kontrollivad piirialadel liikumist seoses rändesurvega Leedus ja Lätis. „Oleme praeguseks juba mitu kuud suunanud Eesti-Läti piiri lähedusse täiendavaid patrulle, et kontrollida Läti poolt riiki sisenevaid sõidukeid ja inimesi selleks, et takistada võimalikku ebaseaduslikku rännet,“ ütles Peters.

Sarnane kontroll jätkub ka edaspidi. „Täiendava kontrolli mõte piirialadel on ära hoida rändekoridoride teke ja siinjuures ei ole oluline, kas Eestit soovitakse kasutada transiidina või on Eesti lõppsihtkoht. Politsei võtab tõsiselt iga juhtumit, hindame igapäevaselt olukorda ning tegutseme sellele vastavalt,“ lisas Peters.

Alates augusti keskpaigast, mil politsei sisepiiril kontrolli tugevdas, on piiriületusel kokku kontrollitud 168 844 inimest ja 87 539 sõidukit. Tallinna sadamas, mis on üks sagedasemaid piiriületuskohti Eestis, kontrollib politsei igapäevaselt ligi 85% kõikidest reisijatest.