Raporti avaldanud uurimiskomisjoni president Jean-Marc Sauvé ütles, et teaduslikul uurimistööl põhinev hinnang sisaldab preestrite ja teiste vaimulike ning ka kirikuga seotud ilmalike inimeste toime pandud kuritarvitamist, vahendab Associated Press.

Raportis öeldakse, et 70-aastase perioodi jooksul on Prantsusmaa katoliku kirikus töötanud hinnanguliselt 3000 laste seksuaalset kuritarvitajat, kellest kaks kolmandikku on olnud preestrid.

Komisjon töötas kaks ja pool aastat, kuulas ohvreid ja tunnistajaid ning uuris kiriku, kohtute, politsei ja ajakirjanduse arhiive alates 1950. aastatest.

Prantsusmaa piiskoppide konverentsi juht Eric de Moulins-Beaufort palus ohvritelt andestust. Konverents arutab täna edasisi samme.

Komisjon õhutas kirikut karmile tegutsemisele ning mõistis hukka selle vead ja vaikimise. Prantsuse riiki kutsus komisjon aitama kaasa ohvritele kannatuste hüvitamisele eriti juhul, kui kohtute kaudu enam kellelegi süüdistust esitada ei saa.

Umbes 80% ohvritest on olnud poisid.

„Tagajärjed on väga tõsised,” ütles Sauvé. „Umbes 60% meestest ja naistest, keda seksuaalselt kuritarvitati, puutusid kokku suurte probleemidega oma tunde- ja seksuaalelus.”

Ohvrite ühenduse Parler et Revivre juht Olivier Savignac ütles, et eriti õudne on ohvrite arv kuritarvitaja kohta.

Savignac mõistis kiriku hukka selle eest, et neid juhtumeid võeti üksikute anomaaliate, mitte kollektiivse õudusena. Savignac kirjeldas ka seda, kuidas teda ennast kuritarvitas 13-aastasena katoliikliku puhkuselaagri direktor, keda on süüdistatud ka teiste poiste kuritarvitamises.

„Ma võtsin seda preestrit kui kedagi head, hoolivat inimest, kes mulle halba ei tee,” ütles Savignac. „Aga siis, kui ma leidsin end poolalasti voodis ja ta puudutas mind, mõistsin ma, et midagi on valesti. ... Ja me hoiame seda alles, see on nagu kasvav tsüst, see on nagu gangreen ohvri kehas ja ohvri hinges.”

Sauvé sõnul oli kiriku suhtumine kuni 2000. aastate alguseni „sügav, julm ükskõiksus ohvrite suhtes”.

„Mõnikord ei mõistnud kirikuametnikud [seksuaalset kuritarvitamist] hukka ja isegi seadsid lapsed ohtu, pannes nad kiskjatega kokku,” ütles Sauvé. „Me leiame, et ... kirikul on ohvrite ees võlg.”