Briti valitsus teatas laupäeval, et riigi bensiinijaamades tekkinud kaose leevendamiseks saadetakse kütuse laiali vedamiseks appi armee. Ajutise lahendusena asub BBC teatel tööle pea 200 sõjaväelast, kellest sada on autojuhid.

Sõjaväelased valmistavad hetkel end uue ameti täitmiseks ette, et esmaspäeval tööle asuda. Kaitseminister Ben Wallace'i sõnul on juba nädalavahetusel näha sõjaväelasi koos tsiviilveokijuhtidega ringi sõitmas ning keerulise töö nüansse õppimas.

Ministri sõnul võtab kogu protsess aega, sest sõjatehnikat juhtima harjunud autojuhid peavad nüüd suurte plahvatusohtlike kütuseveokitega muuhulgas linnakeskkonnas liiklema.

Järjekorrad riigi bensiinijaamades on kujunenud äärmiselt pikaks, sest kütuseveokitele ei jagu piisavalt juhte. Seetõttu ei suuda kütusefirmad bensiini ning diislit mööda riiki laiali vedada.

Küll on Briti valitsus korduvalt avalikkust rahustanud, sest nende hinnangul jaguks kütust kõigile, kui seda tavakogustes ostetaks. Tekkinud paanika on aga paljusid sundinud kütust rohkem varuma, sest kardetakse selle otsasaamist. Valitsuse sõnul on olukord stabiliseerumas, sest nüüdseks jõuab rohkem kütust jaamadesse, kui seda seal klientidele müüakse. Kriisi algusfaasis oli olukord vastupidine.

Ühtlasi teatasid valitsuse liikmed, et koheselt võimaldatakse kuni 300 välismaisel kütuseveokijuhil Ühendkuningriiki tööle tulla ning sinna esialgu kuni märtsi lõpuni ka jääda.

Üle 5000 riigi bensiinijaama ühendava bensiini jaemüüjate liidu esimees Brian Madderson ütles BBC Radio 4-le antud intervjuus, et mõnes riigi piirkonnas on seis oluliselt parem, kui teises. Näiteks Šotimaal ning Põhja-Inglismaal on olukord üsna stabiilne.

Problemaatiline on aga seis Kagu-Inglismaal ning Londoni ümbruses, kus olevat olukord viimaste päevadega veel hullemaks läinud.

Maddersoni sõnul on sõjaväe veokijuhtide appitulek suureks abiks, kuid valitsus peaks tema hinnangul esikohale seadma kütusetarned nendesse bensiinijaamadesse, kus tarneid kõige rohkem vaja on - eriti väiksemates linnades asuvatesse ketivälistesse jaamadesse.