Taiwani kaitseministeeriumi esindaja sõnul sisenes eile piirkonna õhukaitsetsooni 38 sõjalennukit, mille hulka kuulusid ka tuumavõimekusega pommitajad. Õhupiiri rikkumine toimus kahes laines.

Esimesse lainesse kuulus 25 Hiina Rahva Vabastusarmee lennukit, kes sisenesid päevavalgel Taiwani õhukaitsetsooni Pratase atolli lähistel. Järgmine laine toimus õhtupimeduses, kui samasse alasse sisenes 13 Hiina sõjalennukit.

Taiwani kaitseministeeriumi sõnul osales rikkumises muuhulgas neli H-6 pommitajat, mis on suutelised tuumalõhkepead kandma. Taiwan saatis Hiina lennukitele vastu oma hävitajad.

Taiwani esindajad on Hiina Rahvavabariigi aina sagedasemateks muutuvate rikkumiste osas korduvalt häirekella löönud. Eilse intsidendi puhul oli tegu ajaloo suurima Taiwani õhupiiri rikkumisega Pekingi poolt, vahendab BBC.

Viimases suurimas rikkumises selle aasta juunis osales 28 sõjalennukit.

Taiwani peaminister Su Tseng-chang ütles täna ajakirjanikele, et Hiina on korduvalt osalenud sõjalises agressioonis, mis kahjustab regionaalset rahu.

Valitsus Pekingis ei ole intsidenti veel kommenteerinud, kuid varasemalt on sääraseid rikkumisi põhjendatud oma suveräänsuse kaitsmise ning USA mõjuvõimu pärssimisega regioonis.

Õhukaitsetsooni puhul on tegu alaga väljaspool riigi territooriumi ning riiklikku õhuruumi, kuid seal jälgitakse ning identifitseeritakse siiski võõraid lennumasinaid ning antakse neile riikliku julgeoleku huvides juhiseid.