"Jaoskondade planeerimisel oleme analüüsinud valijate hääletamisharjumusi. Näiteks Kakumäe ja Kalamaja valijad on väga aktiivsed elektrooniliselt hääletajad. Sellegipoolest saab Kakumäe valija 11.-14. oktoobrini sedeliga eelhääletada Rocca al Mare Kaubanduskeskuses või näiteks Haabersti Maximas XXX," näitlikustab ta.

"Kalamaja valija saab minna Põhja-Tallinna noortekeskusesse, Stroomi keskusesse või ka Karjamaa põhikooli. Rõhutamist väärib, et Kalamaja ja Kakumäe valijad saavad 11.-14. oktoobrini ühtlasi hääletada kõigis 31 jaoskonnas üle linna, mitte ainult oma linnaosas."

Ta märgib, et Põhja-Tallinnas ei ole vähendatud jaoskonda arvu võrreldes varasemate valimistega ning jaoskonnad asuvad peaasjalikult samades kohtades nagu 2017. aastal. "Seejuures, Põhja-Tallinnasse lisati kaks uut jaoskonda. Et vähendada koroonapandeemiaga seotud riske, avatakse üks jaoskond välialal (Kari 13). Seda lahendusi ei ole varasemalt kasutatud. Teiseks avatakse uus jaoskond Kopli huvikooli juures."

Lello lisab, et linn pole vähendanud jaoskondade lahtioleku aegasid. "2017. aasta kohalike omavalitsuste valimiste ajal toimus eelhääletamine esmaspäevast kolmapäevani (E-K), kuid käesoleval aastal on eelhääletamine kõigis valimisringkonna jaoskondades reedest laupäevani (R-L, valimispäev pühapäev). See on muudatus, mis tuleneb kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmisest riigikogu poolt, mitte valimiskomisjonist. Samas, leiame, et seadusandja muudatus on mõistlik, kuna kogu valimisperiood on nüüdsest koondatud ühte valimisnädalasse ning valijatel on palju selgem ja arusaadavam, kuna on võimalik hääletama minna."

Ta viitab, et kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadus näeb ette, et Tallinnas tuleb avada minimaalselt üks jaoskond, kus saab eelhääletamise perioodil ülelinnaliselt hääletada. "Tallinnas on selliseid jaoskondi avatud tervelt 31 ja seda suuremates keskustes, et inimestel oleks võimalik valida endale sobivaim asukoht hääletamiseks. 2017.aastal oli selliseid jaoskondi 9." Nendes jaoskondades saab valimisnädalal hääletada esmaspäevast neljapäevani.

Ülevaate jaoskondadest ja nende avamisaegadest saab kaardirakenduselt.

Sotside meerikandidaat Raimond Kaljulaid kirjutas täna sotsiaalmeedias, et tema meelest on meelega tehtud nii, et opositsiooni toetajatel oleks vähem võimalusi Kalamaja ja Pelgulinna piirkonnas valimistel osaleda. "Ja nendes piirkondades, kus on rohkem Keskerakonna valijaid, on jaoskonnad kauem avatud ja inimestel on rohkem võimalusi valimistel osaleda. See, kallid sõbrad, pole mitte lihtsalt tehniline asi või kaval nipp. See on rünnak demokraatia ja vabade valimiste vastu Eesti vabariigi pealinnas – aastal 2021."

Isamaa linnapeakandidaat Urmas Reinsalu aga märkis, et kui uurida Tallinna kaarti, siis tõepoolest asetsevad ruumiliselt eelvalimiste jaoskonnad ebaühtlaselt ja nimetatud seost on võimalik tuletada. "See on väga halva maiguga. Seadus annab jaoskondade moodustamise pädevuse linnavalitsusele. Tallinnas aga on üheparteivõim. "