Vaktsineerimist nõudvatel teenistuskohtadel saavad alates 19. novembrist töötada need, kellel on vaktsineerimiskuur lõpetatud, kes on Covid-19 läbipõdenud või kelle jaoks on tervislikel põhjustel vaktsineerimine ajutiselt vastunäidustatud. Kui mõjuvaid põhjuseid ei leita, siis töösuhe lõpetatakse.

Kaitseväes nõutakse vaktsineerimist aga kõigilt töötajatelt, sõnas personaliosakonna ülem kolonel Viktor Kalnitski. Praeguse seisuga ei ole kellegagi veel vaktsineerimise pärast töösuhet lõpetatud, lisas ta.

Riskianalüüsis vaadatakse kriitiliselt üle ametikohad, et selgitada välja, millistel ametikohtadel vaktsineeritust nõutakse, selgitas kaitseministeeriumi kaitsevalmiduse osakonna juhataja Marti Magnus. See tähendab, et kogu kaitsevaldkonnas ei pruugi kõigilt ametikohtadelt siiski vaktsineeritust nõuda.

„Olukorras, kus teenitakse õlg-õla kõrval, ei ole muud isikukaitsevahendid nii tõhusad (kui vaktsineerimine - toim),“ nentis Magnus. Ta lisas, et vaktsineerimisest vabastuse saamise võimalus on suurem väljaspool kaitseväge, näiteks kaitseliidus, riigi kaitseinvesteeringute keskuses, kaitseressursside ametis.

Kolmapäevase seisuga on kaitseväes ja kaitseministeeriumis vaktsineeritud üle 95% töötajatest.

Nõue sai selgeks kuu aega tagasi

Septembri alguses teatas kaitsevägi, et teenistujad, kes tahavad tööd jätkata, peavad laskma end koroona vastu vaktsineerida.

Kaitseväe juhataja Martin Herem ütles septembris Delfile: „Ma ei saa käskida kedagi, kes ei taha vaktsineerida, aga need, kes tahavad kaitseväes edasi teenida, peavad seda tegema. Kes ei taha, saavad valida teise eluala.“

Herem tõi välja terve rea praktilisi probleeme, mida osaliselt vaktsineerimata isikkoosseis põhjustab.

Herem juhtis tähelepanu, et kaitseväelaste töö toimub paljuski rühmades ja lähikontaktis. „Meil on üksused, mis magavad samades kasarmutes – see puudutab nii ajateenijaid kui ka näiteks Scoutspataljoni,“ ütles ta.

„Meil on vähe ameteid, mida saab distantsilt pidada,“ loetles Herem vaktsineerimise vajalikkuse põhjuseid. „Meil on vaja salajasi nõupidamisi, kodudes pole selleks sobivaid võrke.“

Kaitseväe juhataja ütles ka, et ei meedikud ega kokad saaks ohutult oma tööd teha, kui nad oleks nakkusohtlikud.

Heremi sõnul on riskid väga suured ning et välistada väga suurt töökoormust, tuleb kaitseväelastel end kaitsepookida. „Piirangute kehtestamise asemel, näiteks selliste, mille tõttu ajateenijad ei saa nii tihti linnaloale, on targem vaktsineerida,“ ütles ta.