Kanaari saarte regionaalvalitsus oli juba varem välja kuulutanud kahemeremiilise raadiusega keelutsooni koha ümber, kus oodati laava Atlandi ookeani jõudmist, ja läheduses elavatel inimestel paluti kodus püsida, vahendab AFP.

„Laavavool jõudis merre Playa Nueval,” teatas Kanaari saarte vulkaaniinstituut (INVOLCAN) eile õhtul Twitteris.

La Cumbre Vieja vulkaan, mis asub 85 000 elanikuga La Palma saare lõunaosas, hakkas purskama 19. septembril, päästes valla laavajõed, mis on aeglaselt mere poole liikunud.

Ranniku lähedal asuva Tazacorte küla elanikel kästi esmaspäeval kodus püsida, et vältida mürgiseid gaase, mis võivad tekkida laava ja merevee kokkupuutel.

„Happeliste gaaside sissehingamine või nendega kokkupuutumine võib ärritada nahka, silmi ja hingamisteid ning tekitada hingamisraskusi eriti inimestel, kellel on hingamisteede haigusi,” hoiatas INVOLCAN.

Saarel on välja kuulutatud looduskatastroofi olukord. Sulakivi on seni katnud enam kui 258 hektarit maad ja hävitanud 589 kinnisvaraobjekti, mis kõik ei ole elupaigad.

Hispaania valitsus eraldas eile vulkaanipurske ohvrite abistamiseks 10,5 miljonit eurot eelkõige elamute ostmiseks neile, kelle kodud on laava hävitanud.

Vulkaanipurske tõttu on evakueeritud üle 6000 inimese. Hukkunud ega vigastada saanud ei ole seni keegi.