Raketikatsetus eile varahommikul oli Põhja-Korea kolmas sel kuul ning toimus veidi enne seda, kui Põhja-Korea esindaja ÜRO-s süüdistas USA-d vaenulikkuses ja nõudis president Joe Bideni administratsioonilt Lõuna-Koreaga peetavate ühisõppuste alatiseks lõpetamist ja strateegiliste relvade regioonist väljaviimist, vahendab Associated Press.

Põhja-Korea riiklik meedia avaldas raketist ka foto. Ametlik uudisteagentuur KCNA teatas, et rakett täitis esimesel katselennul põhilised tehnilised nõudmised, sealhulgas stabiilsus stardil, manööverdusvõime ja „eraldunud hüperhelikiirusega laugleva lõhkepea” lennuomadused.

Lõuna-Korea staabiülemate ühendkomitee hinnangul on rakett varases arendusjärgus ja on vaja märkimisväärselt aega, et selle saaks relvastusse võtta.

Põhja-Korea valitseja Kim Jong-un nimetas valitseva Töölispartei kogunemisel jaanuaris hüperhelikiirusega lauglevaid õhusõidukeid, mis eralduvad raketist, enne kui lauglevad sihtmärgini, üheks sõjaliseks võimekuseks, mille poole püüeldakse. KCNA nimetas uut raketti oluliseks täienduseks riigi strateegilisele relvastusele, viidates sellele, et seda arendatakse tuumarelvade sihtmärgini toimetamiseks.

KCNA teatas ka, et katsetus kinnitas raketi kütusekapsli stabiilsust, mis viitab sellele, et on olemas tehnoloogia vedela kütuse eelnevaks tankimiseks ja raketi stardivalmis hoidmiseks aastaid.

Vedela kütusega raketid on haavatavamad kui tahke kütusega raketid, sest neid tuleb eraldi tankida ja transportida stardipaikadesse veokitega, mida näevad vaenlase satelliidid või muud jälgimisvahendid.