Täna Läti valitsuse poolt vastu võetud määrus jõustub 11. oktoobril, seda aga ühe erandiga: COVID-sertifikaadi nõue haridus-, meditsiini- ja sotsiaalvaldkonnas töötavatele inimestele jõustub alles 15. novembril, jättes lätimaalastele reageerimiseks puhverperioodi.

Järgmisel nädalal asutakse arutama ka kaubandusvaldkonda puudutavate turvameetmete üle - siis peaks selguma, kas ka kaubamajadesse ja poodidesse hakatakse lubama vaid COVID-passidega inimesi või mitte.

Värske määrus näeb ette, et kõik siseruumides pakutavad teenused, üritused ja kõikvõimalikud muud tegevused (v.a hädavajalikud teenused) tuleb korraldada võimalusel epidemioloogiliselt "poolturvalises" keskkonnas, millest saavad osa võtta vaid vaktsineeritud, läbipõdenud või negatiivse testitulemusega inimesed.

Lisaks antakse tööandjatele voli viia läbi ohuhinnang, mille alusel saab nõuda oma töötajatelt teatud ametikohtadel nakkusohutuse tagamiseks COVID-tõendit.

Üle käidi ka siseruumides näomaskide kandmise nõue, mille puhul on erandiks alla 7-aastased, 1.-3. klassi õpilased ning inimesed, kel see on meditsiiniliselt vastunäidistatud (seda ka näiteks vaimse haiguse puhul).

Luubi alla võetakse edaspidi ka ühistransport, kus nõutakse 80-protsendilise täitumuse tagamist. Reisijad ja töökohust täitvad isikud peavad ühissõidukites maske kandma.

Välikohvikutes ei tohi edaspidi ühes grupis viibida rohkem kui 10 inimest ning teiste gruppidega peab vahe olema 2 meetrit.