KFOR-i, millesse kuulub umbes 4000 sõdurit 28 riigist, juhib NATO, aga seda toetavad ÜRO, Euroopa Liit ja teised. Selle eesmärk on lõdvendada etnilisi pingeid Kosovos enamuses olevate albaanlaste ja vähemuses olevate serblaste vahel pärast Kosovo Serbiast lahkulöömist ja iseseisvaks riigiks saamist 2008. aastal, vahendab Associated Press.

„KFOR on suurendanud rutiinsete patrullide arvu ja ajalist pikkust kogu Kosovos, sealhulgas Põhja-Kosovos,” teatas KFOR.

Päev varem oli Serbia president Aleksandar Vučić hoiatanud NATO-t, et Serbia sekkub Kosovos, kui sealsed serblased tõsisesse ohtu satuvad.

Autonumbrite tüli sisu ei ole niivõrd autonumbrid ise, kuivõrd Kosovo suveräänsuse tunnustamine. Serbia keeldub koos oma liitlaste Venemaa ja Hiinaga Kosovo iseseisvust tunnustamast, samas kui USA ja suurem osa lääneriike on seda teinud. Serbia peab piiri Kosovoga ajutiseks.

Kosovo serblased on nädal aega veokitega piiri blokeerinud pärast seda, kui Kosovo otsustas järgida Serbia eeskuju ja eemaldada riiki sisenevatelt Serbia autodelt nende registreerimisnumbrid. Juhid peavad seejärel ostma ajutised numbrid. Serbia eemaldab numbrid riiki sisenevatelt Kosovo autodelt.

USA saatkond Serbias teatas Twitteris, et USA ja Kanada riigikaitseametnikud on külastanud piiripunkte Jarinjes ja Brnjakis, kus protestid aset leiavad, et olukorrast parem ülevaade saada.

„Neil oli rõõm märkida, et KFOR oli kohal ja stabiliseeriv faktor,” teatas USA saatkond.

USA Kosovo saatkonna ametnik ütles ajalehele Gazeta Express, et Kosovo ja Serbia esindajad nõustusid kohtuma sel nädalal Brüsselis. Osaleb ka USA välisministeeriumi esindaja Gabriel Escobar.

Serbia suurendas eelmisel nädalal oma sõjalist valmisolekut ning Serbia sõjalennukid ja helikopterid lendasid ilmse jõudemonstratsioonina Kosovo piiri lähistel.

Kosovo valitsusametnike sõnul pandi eelmisel nädalavahetusel üks avalik hoone põlema ja teist tabasid granaadid. Ametnike sõnul olid need teod seotud serblaste protestidega.

Eile kordas Kosovo peaminister Albin Kurti pakkumist, et mõlemad pooled loobuksid lahendusena ajutise autonumbri nõudest.

Vučić on nimetanud ajutise numbri nõuet Kosovo poolt kuriteoks ning ta nõudis Euroopa Liidu vahendatud läbirääkimiste tingimusena, et Kosovo politsei eriüksused lahkuksid piirilt.

Euroopa Liit, NATO ja USA on kutsunud pooli vaoshoitusele ja hoiduma ühepoolsest tegevusest.