Ukraina valitsus teatas, et lepingu ajendid on poliitilised ja selle eesmärk on õõnestada Ukrainat, suunates gaasi sealsetest torujuhtmetest eemale. Ungari välisminister Péter Szijjártó nimetas seda aga Ukraina sekkumiseks Ungari siseasjadesse ning väitis, et lepingu taga on julgeolek, suveräänsus ja majandus, vahendab Bloomberg.

Ungari, kes on üks Venemaa lähimaid liitlasi Euroopa Liidus, allkirjastas eile Budapestis 15-aastase gaasilepingu, mis saadab tulevikus gaasi Venemaalt läbi Balkani ja Austria. Koos Nord Stream 2-ga nähakse seda lepingut Ukrainat nõrgestavana, sest kuni viimase ajani on Ukraina olnud Vene gaasi peamine transiitriik ja saanud sellest kasu.

Ungari leping Gazpromiga kahjustab Ukraina rahvuslikke huve ning on poliitiline, mitte majanduslikult õigustatud otsus, mis on tehtud Kremlile meeldimiseks, kuulutas Ukraina välisministeerium oma avalduses, lisades, et palub Euroopa Komisjonil hinnata, kas see on Euroopa energiareeglite vastane. Samuti kahjustab leping Kiievi teatel Ukraina-Ungari suhteid.

Gazpromi juht Aleksei Miller kaitses lepingut, osutades tarnekoridoride mitmekesistamisele, mis on tema sõnul suuresti võimalikuks saanud tänu Bulgaaria, Serbia ja Ungari ettevõtetele, mis arendavad oma riigisiseseid torujuhtmesüsteeme.

Ungari peaminister Viktor Orbán on sattunud sageli kriitika alla väidetavalt Venemaa Trooja hobusena tegutsemise ja üha rohkem ka Hiina huvide kaitsmise eest Euroopa Liidus. Ungari valitsus tõrjub neid süüdistusi, väites, et tegutseb omaenese huvides, ja süüdistades kriitikuid topeltstandardites.