Meeleavaldusega kutsub päästjate ametiühing riigikogu leidma päästeametile riigieelarve menetlemise käigus täiendavaid rahalisi vahendeid, et tagada päästjatele vähemalt 18-protsendiline palgatõus.

Eesti on täna intensiivse majanduskasvu faasis, millega kaasnevad kiire keskmise palga tõus ja tavalisest kõrgem inflatsioon – olukord, mis lööb kõige valusamalt just madalama palga teenijaid.

Tänane karm reaalsus on, et teisi aidates oma eluga riskiv päästja saab palgapäeval kätte vaid veidi üle üheksasaja euro. Lisaks eelnevale on poliitikud lubanud päästjatele, et juba 2023. aastal on nende palk võrdne Eesti keskmise töötasuga, ja siseministeeriumis välja töötatud palgatõusukava kohaselt peaks jätkusuutlikkuse tagamiseks olema päästja palk 2025. aastaks vähemalt 120% Eesti keskmisest töötasust, märgib EPTAÜ.

Valitsuse lubatud 12-protsendiline palgatõus ei leevenda päästjate muresid kuigivõrd, vaid jätab nad ka edaspidiseks palgavaesusesse. Kui Eesti keskmine töötasu jätkab prognoositud tempos kasvamist, ja päästjate palk tõuseks igal aastal 12 protsenti, saavutataks siseministeeriumi seatud palgaeesmärk alles 2037. aastaks, tõdeb ametiühing.

Kõigist teenistujatest, kellele valitsus täna palgatõusu kavandab, on päästjad kõige halvemas seisus.