Naised said Islandi parlamendi 63 kohast umbes 30 ehk 47,6%, kuigi varasemad tulemused näitasid nagu oleks nad saanud 33 kohta ehk 52%, vahendab BBC News.

Üheski Euroopa riigis ei ole naised 50% piiri ületanud. Seni on kõige lähemale jõudnud Rootsi 47 protsendiga.

Võrreldes eelmiste valimistega lisandus Islandi parlamenti kuus naist.

Islandil ei ole naiste parlamendikohtade kvooti, kuigi mõned erakonnad on kehtestanud oma minimaalse naiskandidaatide kvoodi.

Alguses ülistati naiste enamuse saavutamist parlamendis olulise saavutusena.

„Ajaloolises ja rahvusvahelises valguses on kõige olulisem uudis, et naised on nüüd esimest korda Islandi parlamendis ja esimesena Euroopas enamuses. See on hea uudis,” ütles Islandi president Guðni Thorlacius Jóhannesson kohalikule ringhäälingule RÚV.

Islandit on juba ammu peetud soolise võrdõiguslikkuse üheks liidriks ning märtsis avaldatud Maailma Majandusfoorumi raportis tunnistati Island 12. aastat järjest sooliselt kõige võrdsemaks riigiks maailmas.

Võimul olev koalitsioon peaminister Katrín Jakobsdóttiri juhtimisel sai valimiste tulemusena parlamendis kohti juurde, peaministri oma erakond Vasakroheline Liikumine kaotas aga mitu kohta, mis seab tema jätkamise ohtu.

Kasvas paremtsentristliku Progressiivse Erakonna toetus, mis võitis 2017. aastaga võrreldes juurde viis kohta. Koalitsiooni kohtade arv on nüüd 37.