Leedu sotsiaalministeerium: "2010. aastal sündinud ja Rukla põgenikekeskuses elanud laps suri tervishoiuasutuses. Migrantide perekonna liikmed (isa ja poeg) saabusid Rukla keskusesse 6. augustil. Peres kasvas puudega laps, kes oli halvatud ning põdes epilepsiat ja teisi haigusi. Isa sõnul olevat poja puue olnud põhjustatud aasta tagasi kodumaal aset leidnud peatraumast."

Ministeerium kirjeldas juhtunut: "Rukla keskus tagas lapsele meditsiiniabi, ravimid ja sotsiaaltöötajate teenused. 26. septembri hommikul teatas lapse isa, et tema pojal oli raske hingata. Kutsuti kiirabi, mis viis lapse otsekohe tervishoiuasutusse, kus ta suri. Esialgne surmapõhjus on südame ja kopsude töö seiskumine."

Laagris levitati kuulujutte sellest, justkui oleks lapse peal kasutatud politsei šokirelva, ent võimud on lükanud ümber nii selle väite kui ka seose lapse surma ja rahutuste puhkemise vahel. Need olevat olnud spontaansed. Mitmed perekonnad olid proovinud laagrist põgeneda, ent nad toimetati tagasi keskusesse.