Soome peaminister Jyrki Katainen ei mäleta, millal või millises kontekstis ta numbri sai. Aga ta mäletab hästi, millise nime all ta numbri telefoni salvestas. „Angela". Rohkem selgitusi polnud vaja.

Kui numbrilt tuli tekstisõnum, algas see sõnadega „Dear Jyrki". Katainen hakkas oma sõnumites sama stiili kastutama. Kõigepealt „Dear Angela" ja siis asja juurde.

YLE kirjutab, et Merkel pole poliitik, kes teeb suuri sõnu, pigem eelistab ta kulisside taga tegutseda - olgu siis küsimuse all Kreeka võla- või Euroopa pagulaskriis. Ta ei säutsu Twitteris ega naerata niisama. Merkel saadab sõnumeid. Kõigepealt läksid need teele Siemensi telefonilt, siis Nokia E51-lt ja seejärel juba uuematelt nutiseadmetelt. Sõnumite saatmise kaudu on ta hoidnud Euroopat koos ja maailma kontrolli all.
Jyrki Katainen aastal 2017, mil ta oli Euroopa Komisjoni asepresident.

Endised Soome peaministrid Katainen, Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi ja Antti Rinne meenutasid YLE palvel oma kogemusi Merkeliga. Kellel neist oli Merkeli number, kellel mitte?

„Sõnumisaatmine oli väga hea viis Merkeliga suhelda," meenutab Katainen. „Suhtlus oli silmapilkne." Sõnumid olid nagu tekstisõnumid ikka on. Kuigi omavahel suhtlesid peaminister ja liidukantsler, käis asi kiirete küsimuste lahendamise üle. Näiteks saatis Katainen sõnumi ja ütles, et tal on Euroopa stabiilsuse ja kasvu paketi kohta üks mõte, kas Merkelil on aega seda arutada?

„Vastus oli ok. Või et mitte täna, aga homme küll."

Mida Prantsusmaa asjadest arvab?

Mõnikord saatis Katainen Merkelile sõnumi, et küsida, mida näiteks Prantsusmaa mõne teema kohta arvab. Merkeliga suhtlesid kõik, nii et tal oli alati parim info olemas.

Kataineni sõnul leidis Merkel alati aega vastata - kui mitte otsekohe, siis paari tunni jooksul. Ta mäletab ka telefoni, mis Merkelil oli 2000ndate algul: Nokia mudel, kus olid numbrid ja tähed numbriklahvide taga. Puutetundlik ekraan oli alles haruldane nähtus. „Kui näiteks oli vaja R-tähte, pidi kolm korda klahvi vajutama," meenutab Soome ekspeaminister.
Antti Rinne ja Angela Merkel 2019. aastal Berliinis.

2019. aastal Soome peaministriks saanud sots Antti Rinne meenutab samuti, et Merkel oli aktiivne mobiilikasutaja. „Koosolekute ajal sai seda palju näha, istusime tihti lähestikku." Rinne meenutab, et temaga Merkelil suurt sõnumivahetust polnud, sest nad kuulusid erinevatesse poliitilistesse gruppidesse. Eelkõige puudutas suhtlus Soome eesistumist. Ka tsentrist Mari Kiviniemi istus tihti Merkeli lähedal, aga ei vahetanud sõnumeid.

Katainenil oli lihtsam suhelda

Jyrki Katainenil oli Merkeliga lihtsam suhelda, sest Koonderakond ja CDU kuuluvad Euroopas samasse parteiperre. YLE info järgi käis ka teisel Koonderakonna peaministril Alexander Stubbil Merkeliga sõnumivahetus, lisaks saatvat nad teineteisele tänase päevani sõnumeid.
Angela Merkel ja Soome peaminister Alexander Stubb (üleval paremalt esimene) 2014. aastal.

Merkeli lähedal istunud Katainen lisab, et tihti oli Saksa kantsleril lisaks telefonile ka tahvelarvuti kaasas. Ühel Euroopa Ülemkogul vaatas Merkel sealt jalgpallimängu - Kataineni mälu järgi mängisid sakslased parajasti Brasiiliaga. „Istusime kõrvuti, Angela pani mängu käima ja siis lõi Saksamaa värava. Rõõmustasime spontaanselt ja Euroopa ülemkogu eesistuja Herman van Rompuy pööras pea meie poole ja teatas, et kõned kestavad parajasti."

Kataineni sõnul ei saa Merkeli telefoni- ja arvutikasutust kuidagi võrrelda nende poliitikute omaga, kes tegutsevad Twitteris ja teistes sotsiaalmeediakanalites.

Merkel rääkis vajadusel hea meelega inglise keeles

Aastail 2003-2010 Soome peaminister olnud Matti Vanhanenil polnud Merkeli telefoninumbrit, kuid ta meenutab, et kohtumistel rääkis Merkel hea meelega inglise keeles, kui oli vaja asju kokku leppida. Paljud EL-i suurte riikide juhid nõuavad, et saaksid oma emakeeles ja tõlkide vahendusel kõnelda.

„Kui oli tarvis lahendusi leida, kasutas Merkel inglise keelt. See muutis asjad palju lihtsamaks," meenutab Vanhanen.