„Alpinistide grupi otsingu- ja päästeoperatsiooni käigus Elbruse mäel õnnestus päästa 14 inimest, nad evakueeriti lumetraktoritega Azau lagendikule ja anti üle meedikutele. Kahjuks viis inimest hukkus,” teatas eriolukordade ministeerium, vahendab Interfax.

Otsingu- ja päästeoperatsioon lõpetati Elbruse mäel kell 2.45.

Operatsioonist võttis kokku osa ligi 70 inimest ja 16 ühikut tehnikat.

Eile palus halvenenud ilmastikuolude tõttu päästjate abi 19-liikmeline alpinistide grupp, mis oli jõudnud 5400 meetri kõrgusele.

Alpinistide Elbrusele tõusu korraldajad rääkisid juhtunust sotsiaalmeediaplatvormis VKontakte.

Ilja Tšuikovi ja Anton Nikiforovi grupid sattusid tippu tõustes tugeva tormi kätte. Elbrusele tõusis 16 harrastusmägironijat nelja professionaali saatel. Platoole tõusis grupp kella 10 ajal.

Ühel naisel hakkas halb ja ta otsustati viia sadulale. Grupp liikus edasi, aga grupi juhi abi Igor Dankov hakkas naist allapoole saatma.

„10-15 minuti pärast langes rõhk järsult, tuul hakkas puhuma alt üles ja meid tabas enneolematu torm, nähtavus ei olnud tiheda lumesaju tõttu üle poole meetri. Tund pärast laskumist sadulale suri osavõtja Igori kätel,” öeldakse teadaandes.

Kuni kella 15-ni ootas Dankov gruppi ja püüdis saada ühendust päästeteenistusega, aga otsustas siis iseseisvalt laskuda. Ta oli esimene, kes koordinaatorile juhtunust teatas.

Koordinaator Jelena Alimova helistas päästeteenistuse korrapidajale ja teatas, et tipus on grupp alpiniste, ning sõitis siis Terskoli. Alustati päästeoperatsiooni.

Laskumisel platoolt sadulale katkes side ja üks grupi liikmetest murdis jala. Selle tõttu aeglustus liikumine allapoole veelgi. Teel suri alajahtumise tõttu veel kaks grupi liiget.

„Laskumise ajal kaotasid kaks osavõtjat teadvuse ja nad viidi Garabaši jaama 3900 meetri kõrgusel, kus nad teadvusele tulemata surid. Nii on hukkunute koguarv viis inimest 20-st,” teatasid organiseerijad.

Osa ellujäänutest viidi alajahtununa Naltšiki haiglasse, ülejäänud hotelli.