Eelmisel nädalalõpul leiti Poola-Valgevene piirilt Poola poolelt kolm surnud meest. Valgevene poolel nägid Poola piirivalvurid surnud naist. Tegemist on ilmselt iraaklastega, kes surid alajahtumise tõttu.

Inimeste suremise eest piiril on hoiatatud juba varem, teatas Poola pagulasi ja sisserändajaid aitava fondi Ocalenie esindaja Kalina Czwarnóg, vahendab Yle Uutiset.

„Kahjuks on neid juhtumeid tulemas veel, kui olukord ei muutu,” ütles Czwarnóg Ylele.

Czwarnóg on eriti mures 32-liikmelise afgaanide grupi pärast, milles on viis naist ja üks alaealine.

Grupp on olnud Poola ja Valgevene vahelisel eikellegimaal Usnarz Górny küla juures juba üle kuue nädala. Afgaane ei lasta Poola ja Valgevene piirivalvurid ei lase neid ka tagasi.

Ocalenie töötajad on grupiga ühendust pidanud.

„Nad on korduvalt piirivalvuritele öelnud, et taotlevad Poolast varjupaika ja on andnud ka advokaadile volituse varjupaigataotlus esitada,” ütles Czwarnóg.

Czwarnógi sõnul peaks Poola varjupaigataotlust menetlema, sest grupp jõudis käia Poola territooriumil, enne kui nad piiritsooni tagasi aeti.

Tingimused piiril on kiiresti halvenemas.

„Seal sajab palju ja ilm on külmenemas. Need inimesed räägivad meile, et suur osa neist on haiged ega pea enam palju päevi vastu. Me kardame, et keegi neist sureb,” ütles Czwarnóg.

Osa afgaanidest on haigestunud, olles joonud lähedal voolavast ojast, teised külma tõttu.

Czwarnógi sõnul on Valgevene piirivalvurid andnud afgaanidele vana vormiriietust. Kolmapäeval tõid valgevenelased grupile esimest korda üle nädala ka süüa.

Poola võimud on kuulutanud piiri ääres välja eriolukorra ega lase ajakirjanikke ja organisatsioonide töötajaid piirile.

Enne eriolukorra kehtestamist sai Ocalenie teada ka piiril lõksus olevast 24-liikmelisest süürlaste grupist, aga nendega pole ühendust saadud.

„On võimalik, et piiril on veel rohkemgi rahvast, aga meil ei ole selle kohta informatsiooni,” ütles Czwarnóg.

Poola peaministri Mateusz Morawiecki sõnul on Valgevene piiril alates augusti algusest leitud umbes 7000 riiki siseneda püüdnud inimest.

Poola võimude sõnul on Valgevenes veel umbes 10 000 inimest, kes tahavad üle piiri pääseda.

Poola süüdistab migrantide piirile saatmises Valgevene presidendi Aljaksandr Lukašenka režiimi.

Saksa ajakirja Der Spiegel ja Mihhail Hodorkovski loodud uurimisgrupi Dosje uurimuse järgi on keskne roll migrantide voolu korraldamises ja viisade andmises Valgevene riiklikul turismiettevõttel Tsentrkurort, mis tegutseb otse Lukašenka režiimi alluvuses.

Czwarnógi sõnul ei õigusta Lukašenka seotus asjaga piiril olevate inimeste väärkohtlemist.

„Sel ei ole tähtsust, kas see on osa Valgevene diktaatori hübriidoperatsioonist või mitte. Neid inimesi peab aitama igal juhul,” ütles Czwarnóg.