"Oktoobri teises pooles on ilmselt plaanis avaldada mereliste eeluuringute lõpparuanne mida tegime, kuhu välja jõudsime," ütles Arikas Toomas Sildamile antud intervjuus.

Avalikuks saavad selles etapis nii analüüsid, videod kui ka fotod. Ligipääs infole on kõigil, kes seda soovivad. Senimaani tuleb tegeleda visuaalmaterjalides isiklike esemete ja hukkunute hägustamisega surnukehi leidub teadupärast nii vrakil kui ka selle ümbruses.

Uuringu järgmiseks etapiks on ferromagnetilise uuringu hanke läbiviimine. Uurimisgrupi sihiks on selle raames Estonia vraki ümbruses asetsevate metallobjektide kaardistamine, mis aitab panna kokku pilti detailset pilti laeva uppumisest.

Seejärel kavatsetakse valmistuda ette põhiuuringuteks, mis peaksid leidma aset järgmise aasta kevadel. Selles etapis on plaanis viia läbi laseruuring, fotogrammeetiline uuring, jooniste digitaliseerimine ning Estonia digitaalse "kaksiku" loomine, viimaks läbi erinevaid simulatsioone laevahukust.

Suurem lõppkokkuvõte uuringutest peaks valmima Arikase esialgsel hinnangul järgmise aasta teisel poolel ilmselt kas suve lõpus või sügise alguses. "Kui vahekokkuvõte hakkab valmima, siis avalikustame. Pole mingit põhjust tagasi hoida," märkis Arikas.