Kriminaalmenetluses kogutud andmete põhjal plaanis 26-aastane Marko-Mait koos 32-aastase mehega, kes on kuulutatud rahvusvaheliselt tagaotsitavaks, tuua Hollandist Eestisse kahel korral ligi 10 kilogrammi narkootilist ainet. Selleks kasutati 20. eluaastates oleva Lauri ja Kalmeri ning 40-aastase Hannese kaasabi. Kuriteo toimepanekuks kasutati sõiduautot, millesse oli ehitatud elektroonilised peidikud.

Uurimisega kogutud info abil sai õiguskaitseasutustele selgeks meeste tegevuse ulatus ning neid jälgiti rahvusvaheliselt. Jälgimise all olemist kahtlustasid ka süüdistatavad ise, mistõttu muudeti enne Eestisse jõudmist kuriteoplaani. Sõiduauto omal käel Eestisse toimetamise asemel otsustasid süüdistatavad laadida peidikutega auto Lätis treilerile ning transportida treileri vedu kasutades Eestisse, Ambla külla.

Politsei pidas 26-aastase Lauri 27. veebruaril Ambla külas kinni. Mehe kinnipidamisel leiti temale kuuluvast isiklikust sõiduautost kilepakend, mis sisaldas ühte kilogrammi kokaiini. Peidikutega sõiduautost leidis politsei veel neli pakendit, mis sisaldasid kokku nelja kilogrammi kokaiini. Kalmer ja Marko-Mait põgenesid sündmuskohalt sõiduautoga, kuid politseil õnnestus mehed tund aega hiljem pärast avarii põhjustamist Tamsalu linnas kinni pidada. 40-aastane Hannes peeti kahtlustatavana kinni ligi kuu aega hiljem.

Lääne prefektuuri narkokuritegude ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Tarmo Värati sõnul suunab politsei järjest enam tähelepanu narkootilisi aineid Eestisse organiseerivate inimeste kindlakstegemisele ja nende kinnipidamisele. „Konkreetse juhtumi lahendamisel oli oluline, et suutsime ära lõhkuda rahvusvahelise organiseeritud narkovahendajate võrgustiku ja kõrvaldada ringlusest väga suure koguse kokaiini,“ sõnas Värat. Kätte saadud kogusest narkootilisest ainest oleks jätkunud umbes 64 000 inimesele narkojoobe tekitamiseks.

Prokurör Kaido Tuulemäe sõnul on kokaiiniäri üks peamisi väljakutseid Euroopa Liidu riikide õiguskaitseasutustele. „Narkokaubandus on rahvusvahelise organiseeritud kuritegevuse üks peamisi ja tulurikkamaid valdkondi ning väga raskesti avastatav,“ sõnas Tuulemäe. Viie kilogrammi kokaiini saadav kuritegelik tulu ulatunuks ligi 600 000 euroni. „Kahtlemata aitab õiguskaitseasutuste järjepidev tegevus häirida rahvusvahelise organiseeritud narkokaubanduse transpordi ja turustamise kanaleid,“ lisas Tuulemäe.