Mürgirünnaku tagajärjel suri kohalik naine Dawn Sturgess ja tugeva mürgituse sai ka üks politseinik, vahendab BBC News.

Briti politsei on kinnitanud, et usutakse, et kahtlusalused kuulusid Venemaa sõjaväeluure GRU mõrvameeskonda.

Julgeolekuallikad usuvad, et Sergejev tegutses operatsiooni kohapealse juhina ja oli GRU meeskonna kõige kõrgetasemelisem liige.

Sergejevit on seostatud ka muu varjatud tegevusega üle Euroopa.

Kuigi Briti prokuratuur on andnud loa süüdistuse esitamiseks, ei saa kahtlusalusele ametlikku süüdistust esitada enne, kui ta on kinni peetud.

GRU arvatav mõrvameeskond saabus Suurbritanniasse 2018. aasta 2. märtsil.

Kaks meest, kes esinesid nimede Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov all, saabusid pärastlõunal Londoni Gatwicki lennuväljale. Briti politsei kinnitas nüüd esimest korda, et nende tegelikud nimed on Anatoli Tšepiga ja Aleksandr Miškin.

Kolmas mees, Deniss Sergejev, kes reisis Sergei Fedotovi nime all, saabus Londoni Heathrow’ lennuväljale samal päeval kohaliku aja järgi kell 11.

Tšepiga ja Miškin sõitsid pühapäeval, 4. märtsil Salisburysse, et väidetavalt määrida GRU endise ohvitseri Skripali koduukse lingile närvimürki Novitšok.

Skripali ja tema tütre Julia tervis halvenes järsult, samuti tabas haigushoog politseinik Nick Baileyt.

Sergejev jäi Londonisse, kuni lahkus lennukiga Moskvasse kell 13.45, olles viimasel hetkel plaane muutnud. Ülejäänud kaks venelast lahkusid kell 22.30 startinud lennuga.

Briti politsei sõnul on neil nüüd tõendeid, et mehed tegutsesid meeskonnana ja et kõik kolm kohtusid nädalavahetuse jooksul mitmel korral Londonis. Mõnikord siseruumides ja mõnikord vabas õhus.

Sergejevi isiku ja rolli on varem avaldanud uuriva ajakirjanduse grupp Bellingcat.

Tšepiga ja Miškin esinesid 2018. aastal Vene televisioonis ja väitsid, et käisid Salisburys turistidena katedraali vaatamas.

Tšepiga ja Miškini hotellitoast leiti Novitšoki jälgi. Sergejevi omast mitte.

Parfüümipudelis olnud närvimürk oleks võinud potentsiaalselt tappa tuhandeid inimesi, teatas politsei.

Juurdluses on aga veel olulisi lünki, näiteks see, kuidas Novitšok Suurbritanniasse toodi ning kus see oli pärast kasutamist märtsis ja enne leidmist juunis äravisatud parfüümipudelis Amesburys.

Umbes 50-aastane Sergejev arvatakse viibivat Venemaal, nagu ka ülejäänud kaks kahtlusalust. Venemaa on teatanud, et oma kodanikke ta välja ei anna.

Sergejev on väidetavalt kindralmajor ja GRU üksuse 29155 kõrgetasemeline liige. Selle üksuse ülesanded on sabotaaž, õõnestustegevus ja mõrvad.

Bulgaaria võimude väitel võtsid Sergejev ja veel kaks meest üksusest 29155 2015. aasta aprillis Sofias hotellitoad, millel pidi olema vaade maa-alusele parklale.

Bulgaaria prokuratuuri avaldatud parkla jälgimisvideo näitab üht meest lähenemas Bulgaaria relvaärimehe Emilian Gebrevi, tema poja ja äripartneri autodele.

Arvatakse, et autode uksekäepidemetele määriti mürgist ainet. Gebrev, tema poeg ja äripartner jäid haigeks, aga ei surnud.

Kuigi tal oli broneeritud tagasilend kaks päeva hilisemale ajale, lahkus Sergejev Bulgaariast 28. aprillil, päeval, kui autode uksekäepidemetele mürki määriti. Ta võib olla mees, kes jäi parkla valvekaamera salvestusele.

Tšepigat ja Miškinit on aga seostatud plahvatusega, mis purustas Gebrevi kasutatud laskemoonalao Tšehhis 2014. aasta 16. oktoobril. Hukkus kaks inimest.

2014. aasta 11. oktoobril kasutasid mehed samu variidentiteete kui Salisburys – Ruslan Boširov ja Aleksandr Petrov – kui saabusid Praha lennuväljale, sõitsid laskemoonalao lähedusse ja lahkusid samal päeval, kui toimus plahvatus.

Tšehhi võimude süüdistused tänavu suvel viisid suure diplomaatilise tülini Venemaaga ja diplomaatide väljasaatmisteni mitmetest riikidest.

Euroopa julgeolekuteenistused on jälginud kolme kahtlusaluse ja teiste üksuse 29155 liikmete liikumisi.

Sergejevit on nähtud Hispaanias, Prantsusmaal, Saksamaal, Šveitsis, Austrias ja mujal. Arvatakse ka, et ta oli ühenduses GRU üksusega, mis kavandas 2016. aastal riigipööret Montenegros.