Pfizeri vaktsiini katsetustel osales 2268 last vanuses 5–11 aastat ning kasutati kahe doosi režiimi. Kahe süsti vahele jäi 21 päeva. Üks doos oli 10-mikrogrammine. Alates 12. eluaastast kasutatakse 30-mikrogrammist doosi.

Pfizeri teatel talusid lapsed koroonavaktsiini hästi ja kõrvalmõjud olid võrreldavad 16–25-aastaste vanusegrupi kõrvalmõjudega.

Kas nüüd ka Eestis hakatakse juba planeerima vaktsineerimist 5-11-aastaste laste seas? Irja Lutsar ütles Delfile, et sellele on vara mõelda. "Enne peame ära ootama, et ravimifirma edastaks oma uuringu tulemused Euroopa ravimiametile," selgitas ta. "Kui Euroopa ravimiamet on tehtud uuringutega rahul, siis saame alles edasi vaadata, et mis ja kuidas."

Pfizeri juht Albert Bourla tõi laste vaktsineerimisvajalikkuse juures välja USA-s jõudsalt kasvavad nakatumised just laste seas. Sarnane olukord paistab ka Eesti nakatumisnäitajatest.

"Need katsetustulemused annavad tugeva aluse meie vaktsiinile loa taotlemiseks 5–11-aastastele lastele ja me kavatseme selle FDA-le ja teistele järelevalveorganitele kiiresti esitada,” ütles Bourla.

Samas ei arva Lutsar, et tegemist on otsusega, mida teha rutakalt. "See pressiteade, mida mina nägin ei sisaldanud piisavalt andmeid, et saaksin oletada, mis nüüd edasi saab," tõi ta välja enda seisukoha. "Võib ka juhtuda, et ravimiametile uuringu tulemustest ei piisa. Siis peaks ravimifirma täiendavaid andmeid esitama, kõik võtab aega."

Hetkel on Eestis vaktsineerida võimalik 12-aastastel ja vanematel inimestel. Kõige nooremas vanuserühmas ehk 12-15-aastaste seas on ennast vaktsineerida lasknud pea 43 protsenti noortest.