Ametisolev president Rodrigo Duterte ei saa uueks ametiajaks enam kandideerida, aga valitseva partei seast on rühm poliitikuid esitanud ta asepresidendikandidaadiks. Kriitikute sõnul on tegemist katsega jääda faktiliselt võimule.

Presidendikandidaadiks pakkusid Duterte liitlased Christopher "Bong" Gole, aga viimane ütles, et ei soovi praeguse presidendi järeltulijaks saada, vahendab BBC. See võib tähendada, et presidendikandidaadiks saab hoopis Duterte tütar.

Praegu pole isegi selge, keda tunnustaks riigi valimiskomisjon valitseva PDP-Laban poolt õiguspäraselt esitatud kandidaadina. Rodrigo Dutertet vaadatakse Läänes paljuski kui Donald Trumpi või Jair Bolsonaro moodi tugeva autoritaarsuslembusega populisti.

Manny Pacquiao, 42-aastane endine profipoksija praegu senaator Filipiinide parlamendis. Alguses oli ta Duterte liitlane, ent viimastel aastatel on mehed ka avalikult tülitsenud. Näiteks ütles paljukordne maailmameister juunis, et Duterte pole teinud piisavalt, et vastata Hiina territoriaalsetele nõudmistele Lõuna-Hiina merel.