Euroopa ombudsman Emily O’Reilly tahab von der Leyeni ja Bourla vahelise suhtluse kohta rohkem teada. Kui komisjonilt sõnumeid välja küsiti, vastasid sealsed ametnikud, et neid pole talletatud, kirjutab Politico.eu. Sellega seoses algatas ombudsman menetluse.

O'Reilly ütles, et tema büroo soovib teada: "Kas ning kui siis kust otsiti võimalikke tekstisõnumeid, mida ombudsmani arupärimises küsiti." Debatt sõnumite teel ametliku asjaajamise üle on euroliidu pealinnades juba mõnda aega käinud.

Juba juunis algatas O'Reilly laiema uurimise seoses SMS-ide ja sõnumirakenduste kasutamisega. "EL seaduste kohaselt ei peaks otsus talletada infot ametite dokumendiregistris sõltuma sellest, mil viisil suhtlus toimub, olgu tegemist kirja, e-kirja, SMS-i või tekstiga sõnumirakenduses. See peaks sõltuma suhtluse sisust."

Pfizeri juht ütles New York Timesile, et neil tekkis von der Leyeniga "sügav usaldus, sest pidasime sügavaid vestlusi". Leht kirjutas, erinevate ekspertide sõnul kätkeb pea kahe miljardi vaktsiinidoosi ostmise kokkulepe endas ohtu – suuresti ühele kaardile panustades pole tagatud piisav riskide hajutatus.