Sel nädalal teatasid kolm riiki, et alustavad ulatuslikku julgeolekukoostööd. USA president Joe Biden: "Meie riigid täiendavad ja täiustavad meie ühist võimekust tegeleda 21. sajandi ohtudega. Täpselt samamoodi, nagu tegime seda ka 20. sajandil – üheskoos."

Kuigi kolme riigi liidrite ühises pöördumises ei mainitud kordagi Hiinat ega isegi mitte Aasiat, nähakse uut algatust eeskätt vastusammuna Hiina kasvavale mõjule, vahendab BBC. Hiina ütles vastuseks avaldusele, et riigid viljelevad "külma sõja mentaliteeti".

Prantsusmaa sai uuest koostööliidust teada vaid mõned tunnid enne selle avalikuks tulemist. Valisminister Jean-Yves Le Drian nimetas liitlaste tegevust "noa selga löömiseks" ning ütles, et suursaadikute tagasikutsumise otsus tuli president Emmanuel Macronilt isiklikult.

Valgest majast avaldati tüli pärast kahetsust ning lubati teha tööd selle nimel, et erimeelsused saaks lahendatud. Austraalia välisminister Marise Payne nentis, et prantslaste pahameel on mõistetav ning et ta loodab, et Prantsusmaa siiski mõistab, kui väga austraallased kahepoolseid suhteid hindavad.

Prantsusmaa jääb ilma rohkem kui 30 miljardist eurost, mida Austraalia konventsionaalsete allveelaevade eest maksnud oleks. Kolmikleppe tulemusena saab Austraaliast maailma seitsmes tuumaallveelaevadega varustatud riik.