Vene opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi kolmeks ja pooleks aastaks vangi saatnud kohtuprotsessi vaadeldakse Läänemaailmas laialdaselt kui represseerimist poliitilistel põhjustel. Mees mõisteti süüdi 2014. aastal talle määratud varasema karistuse tingimuste rikkumise eest. Euroopa inimõiguste kohus oli juba algse kohtuotsuse ebaseaduslikuks hinnanud.

"Kohtunik N. Repnikova vabastati teenistusest 18. augustil tema surma tõttu", vahendas portaal Znak.com Simonovski piirkonnakohtu pressiesindaja sõnu. Esimene avalik teade kohtuniku surmast pärines Filovski pargi munitsipaalvolikogu liikme Vadim Korovini Twitteri-kontolt.

2. veebruaril, oma süüdimõistmise päeval, ütles Navalnõu kohtusaalis: "Seadusetus ja omavoli on poliitilise süsteemi tuum, ja see on kohutav. Aga veel hullem, kui seadusetus ja omavoli ehivad end prokuröri või kohtuniku talaariga. Ja iga inimese kohus on teile mitte alluda, mitte alluda sellistele seadustele.” Kohtunik Repnikova vastas seepeale: "Meil ei ole siin miiting. Ärgem tegelegem siin poliitikaga."

Navalnõi-protsessi kohtunik pidi tegelikult olema hoopis Julija Okunjova. 2. veebruari hommikul toimus aga ootamatu vangerdus, vahendab telekanal Dožd. Okunjova vahetati Repnikova vastu välja vahetult enne kohtuotsuse ettelugemist. Navalnõi toetajad spekuleerisid, et Okunjova ei tahtnud otsust ette lugeda.

Repnikova surmapõhjus pole teada. Vaid mõni päev pärast kohtuotsust oli surnud Aleksei Navalnõi ravi eest Venemaal vastutanud arst Sergei Maksimišin. "Ta teadis Navalnõi seisundist rohkem, kui keegi teine, seega ma ei saa välistada kokkumängu," kommenteeris Navalnõi liitlane Leonid Volkov.

26. märtsil suri ka 63-aastane Rustam Agišev, Omski haigla trauma- ja ortopeediaosakonna juhataja. Just tema osakonnas raviti Navalnõid pärast tema mürgitamist. Omskis pidi hädamaanduma lennuk, mille pardal hakkasid opositsiooniliidri mürgitamise sümptomid avalduma.