Vanglad ei tohiks olla kohtingukeskuseks ega pakkuda meediaplatvormi oma kuritegudega uhkustamiseks, sõnas Taani minister.

Taani eluaegsetel vangidel keelatakse varsti uute romantiliste suhete sõlmimine. Algatus tekkis pärast seda, kui tuli välja, et ajakirjanik Kim Walli tapnud leiutajal Peter Madsen tekkis vangisoleku ajal romantiline läbikäimine 17-aastase neiuga, kirjutab Guardian.

17-aastane koolitüdruk Cammilla Kürstein võttis 2017. aastal Madseniga ühendust ning sellest arenes välja telefoni- ja kirjasuhe. Kürstein tunnistas möödunud aastal Taani rahvusringhäälingule DK antud usutluses, et oli ülepeakaela Madsenisse armunud.

„Oleme viimaste aastate jooksul näinud hulgaliselt ebameeldivaid näiteid, kuidas jõledaid kuritegusid korda saatnud kurjategijad võtavad noorte inimestega ühendust, et sealt kaastunnet ja tähelepanu saada," selgitas Taani justiitsminister Nick Hækkerup. „Loomulikult tuleb selline tegevus lõpetada."

Uue reegli järgi tohivad pikaajalised vangid esimese kümne karistusaasta jooksul kirja, telefoni ega veebi teel suhelda vaid inimestega, keda nad juba teavad. Seadusmuudatuse taga seisab Taanis sotsiaaldemokraatide juhitud valitsus.

Kuue punktiga seaduseelnõu peaks jõustuma jaanuaris, sest sel on ka paremtsentristliku opositsiooni toetus. Lisaks armusuhete tõkestamisele keelaksid uued reeglid vangidel sotsiaalmeedias oma kuritegudest kirjutada või nende üle taskuringhäälingutes arutada.

„Vangla pole mingi kohtingukeskus ega meediaplatvorm, kus oma kuritegudega uhkeldada," lisas Hækkerup.