Päästjad leidsid ruumidest kaks hukkunud meesterahvast, kolmanda välja toodud mehe viis kiirabi raskes seisundis haiglasse. Korterist puudus töökorras suitsuandur, mis oleks põlengust varakult teada andnud ning andnud võimaluse elusid päästa.

Täna, 17. septembril kell 11.44 teatati häirekeskusele, et Tartus Kalda teel põleb esimese korruse korter, mille aknad purunesid ja tuli ulatub juba välja. Päästjad sisenesid leekides korterisse, kust tõid välja mehe, kes osutus kahjuks hukkunuks. Seejärel toodi välja meesterahvast kannatanu, kes anti üle kiirabile ja haiglasse viidi. Kustutustööde käigus leiti korterist veel üks hukkunud mees. Põlengusuits levis ka ülemistesse korteritesse, kust päästjad aitasid kolmandalt korruselt redeliga alla ühe kodus olnud hädasolija.

Tulekahju kustutati kell 12.49. Kogu korter sai tugevaid kuuma- ja tahmakahjustusi. „Tulekahju oli korteris juba avastamise ajal väga laialt levinud ning selle rasked tagajärjed vältimatud,“ ütles päästetöö juht Marek Posti.

„Elude ja vara päästmiseks on kõige tähtsam tulekahju varajane avastamine ning seda aitab teha õigesti lakke paigaldatud suitsuandur, mille töökorrasolekut tuleb aeg-ajalt kontrollida.“

Päästekeskuse menetlusinspektor kinnitas, et tulekahju sai alguse köögist, kuid ühest põhjust esialgu veel selgitada ei õnnestunud. Gaasitoru ja gaasipliidi kraanid olid kinni ning gaasi kasutamisega põleng seotud ei olnud.

See on käesoleval aastal Tartus juba teine korteritulekahju, kus hukkub korraga kaks inimest. Veebruaris hukkus Kivi tänaval korteripõlengus vanemaealine mees ja naine. Tulekahjude ohvriks jäävad sageli vanemaealised või terviseprobleemidega elanikud, kellel raskusi kiire reageerimise ja liikumisega. Lõuna päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Arvi Uustalu ütles, et põlenud korteris oli märke kehvapoolsest toimetulekust ja tuleohtlikest käitumisharjumustest.

„Tänase traagilise sündmuse valguses kutsun korteriühistute juhte ja kortermajade elanikke päästeameti ennetajatele või riigi infotelefonile 1247 teada andma tuleohtlike harjumuste või elukeskkonnaga naabritest,“ sõnas Uustalu. „Kestval koroonaohuga ajal keskenduvad päästjad tuleohutusalases ennetustöös ja nõustamistel just kõrge tuleohu riskiga kodude elanikele.“ Täna põlenud korteri elanike kohta päästjatel kahjuks infot seni ei olnud.