Võimud otsustasid muuta kõigile töötajatele koroonapassi kohustuslikuks, kirjutab uudisteagentuur AFP. See tähendab, et inimestel peab ette näidata olema vaktsineerimise või läbipõdemise tunnistus, kuid sobib ka negatiivne koroonaviiruse test.

Uued reeglid hakkavad kehtima alates 15. oktoobrist. Igaüks, kel pole koroonapassi ette näidata, jääb kohustuslikus korras palgata puhkusele, kuid vallandada teda ei saa, kirjutab Itaalia valitsuse dokumendi mustandit näinud Reuters. Uue kohustuse ignoreerijat hakkab ähvardama 6001500 euro suurune rahatrahv.

Osa Euroopa Liidu liikmesriikidest on otsustanud nõuda kohustuslikku vaktsineerimist tervishoiusektori töötajailt, kuid sedavõrd kaugele kui Itaalia pole veel ükski teine riik läinud.

Itaalias on viimastel nädalatel toimunud valitsuse suurenenud vaktsineerimissurve vastased meeleavaldused, kuid enamik erakondi ning Itaalia tööandjate liit on võimude tegevust toetanud. Ametiühingute juhid suhtuvad algatusse kahtlevamalt ning on seisukohal, et vaktsineerimisest keelduvatele töötajatele tuleks tasuta teste jagada, mitte nad palgata puhkuse saata.

Võimude sõnul julgustaks tasuta testide jagamine aga itaallasi edaspidigi vaktsineerimisest kõrvale hoidma. Valitsusallika teatel jääb testide hinnapiiriks aga maksimaalselt 15 eurot ja seda tõsta ei tohi.

Itaalia 60 miljonist elanikust on umbes 74 protsenti saanud esimese vaktsiinidoosi ja 68 protsenti on täielikult vaktsineeritud.