Ukraina idaosa nn Donetski rahvavabariigi võimud seadsid täna alanud ja pühapäevani kestvate Vene duumavalimiste jaoks sisse tuhat bussi ja rongi, mis viivad soovijad piiri taha Rostovisse hääletama. Kiiev mõistis algatuse hukka.

Donestki ja Luganski „rahvavabariikide" elanike seas on hinnanguliselt 600 000 Vene passi omanikku, kes võivad seega hääletusest osa võtta, kirjutab portaal Moscow Times. Moskva on 2014. aastast Ukrainaga konfliktis olevate piirkondade asukatele lahkelt passe väljastanud.

Nn Donetski rahvavabariigist saab Rostovi oblastisse sõita 825 eribussi ja 12 rongi pardal, tsiteeris uudisteagentuur Interfax isehakanute juhti Deniss Pušilinit. Pušilin lisas, et võimud lihtsustavad hääletusperioodi ajaks piirikontrolli. Luganski esindajad pole seni öelnud, kas ka sealt korraldatakse Venemaale erireise.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba sõnas Moskvas ajakirjanikele, et hääletuse korraldamine Ukraina idaosas ja Krimmis on vastuolus rahvusvahelise õigusega. „Ainus staatus, mis Venemaal on, on okupeeriva riigi oma."

Lisaks valimisbussidega jaoskonda sõitmisele saavad Donbassi Vene passi omanikud hääletada veebis Vene avaliku riigiteenuste portaali kaudu. Rostovi oblast on üks seitsmest piirkonnast, kus Vene keskvalimiskomisjon katsetab e-hääletust osaliselt Donbassi asukate tõttu, kel pole üldjuhul Venemaal alalist elukohta registreeritud.

Möödunud suvel osalesid nn rahvavabariikide asukad Vene põhiseadusmuutuste hääletusel ja ka toona käisid selleks eribussid Rostovisse.

Venemaal täna alanud parlamendivalimised võidab ekspertide sõnul võimupartei Ühtne Venemaa.