USA president Joe Biden, Briti peaminister Boris Johnson ja tema Austraalia kolleeg Scott Morrison tegid eile ühisavalduse uue julgeolekupartnerluse käivitamise kohta, mis kannab nime Aukus.

"Esimese algatusena Aukuse juhtimisel võtame endale ühise ambitsiooni toetada Austraaliat tuumajõul töötavate allveelaevade soetamisel," seisab avalduses. "See võimekus edendab stabiilsust India ookeani ja Vaikse ookeani piirkonnas ning seda kasutatakse meie ühiste väärtuste ja huvide toetamiseks," teatasid kolm riiki.

Samas lisasid riigijuhid ühisavalduses, et Austraalia täidab jätkuvalt kõiki oma kohustusi tuumarelvavaba riigina. Austraalia ajaloo esimesed tuumajõul töötavad allveelaevad võetakse kasutusse võimalikult kiiresti.

Selleks taganes Austraalia Prantsusmaalt allveelaevade tellimise lepingust. Prantsusmaa võitis 2016. aastal 31 miljardi eurose lepingu Austraalia mereväele 12 allveelaeva ehitamiseks. Tehing oli Austraalia kõigi aegade suurim kaitseleping. Projekt viibis aga suuresti Canberra nõude tõttu, et paljud komponendid tuleks hankida Austraalia firmadelt.

Kaitsepakt keskendub ka küberkaitsele, tehisintellektile, kvanttehnoloogiale ja "täiendavatele merealustele võimalustele".

Kolm värske kokkuleppega ühinenud riiki on mures Hiina kasvava jõu ja sõjalise kohaloleku pärast Vaikse ookeani ning India ookeani piirkonnas. Kuigi Briti ametnikud väitsid BBC teatel, et uus kaitselepe pole ühegi riigi vastu, kinnitas Ühendkuningriigi valitsus, et eesmärk on tagada piirkonna jõukus, turvalisus ja stabiilsus ning toetada rahumeelset "reeglitel põhinevat korda".