Eilsel riigikogu hooaja avaistungil võttis sõna ka praegune Vabariigi president Kersti Kaljulaid. Viimaseid nädalaid presidendiametis olev Kaljulaid ei peljanud kõnes suuri avaldusi teha.

Lisaks aktuaalsetele vaktsineerimisteemale ja e-riigi rõhutamisele, leidis Kaljulaid, et muuhulgas vajavad tõstmist riigikogu liikmete palgad. "Jah, lisaks õpetajate, päästjate, kultuuritöötajate ja kõigi teiste palkadele peame me rääkima ka parlamendiliikmete palgast. Kunagi oli justkui laiapõhjaline kokkulepe, et see on neli keskmist Eesti palka. Praeguseks on alla kolme," ütles president oma kõnes.

Tõsi, päris neljast kuupalgast ühe riigikogulase palk ei koosne. Kuid kolm veab see-eest peaaegu välja. Vaata graafikult, kuidas on tõusnud riigikogulaste palk võrreldes Eesti keskmise brutopalgaga.

Riigikogu liikme ametipalk on kõrgemate riigiteenijate kõrgeima palgamäära ja vastava koefitsiendi korrutis. Kõrgeim palgamäär indekseeritakse iga kalendriaasta 1. aprilliks kõrgeima palgamäära indeksiga, mille väärtus sõltub 20% tarbijahinnaindeksi aastasest kasvust ja 80% sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise aastasest kasvust.