"Meedias on ilmunud mitu artiklit Aarike hooldekeskuse nakkuskoldest. Mitmes uudisloos heidetakse hooldekeskuse töötajale ette pahatahtlikku ja hooletut käitumist, mille tagajärjel tekkis nakkuskolle ja suri mitu hoolealust. Tegemist on ääretult tõsiste etteheidetega, kuid Terviseamet ei ole tahtlikku hooletust tuvastanud," teatas terviseamet Delfile.

Terviseamet on tänaseks selgitanud, et hooldaja alustas oma tööpäeva 26. augustil kell 7 ja ei omanud infot, et ta võib olla kokku puutunud COVID-19 positiivse isikuga.

Terviseamet selgitas COVID-19 positiivse testitulemuse saanud inimese lähikontaktsete ringi sama päeva hommikul ehk 26. augustil ajavahemikul kell 10.08-10.29. Küsitluse käigus andis haigestunu teada, et tal on olnud teiste seas kontakt isikuga, kes töötab hooldekodus.

Seejärel teavitas Terviseamet hooldajat lähikontaktsusest, kes andis juhtunust teada hooldekodu juhtidele. Seejärel pöördus hooldekodu tervishoiuteenuse osutaja poole, kes saatis hooldaja kell 10.30 koju.

Niisiis ei ole õigustatud väide, et hooldaja või hooldekodu käitus teadlikult pahatahtlikult või hoolimatult. Terviseameti hinnangul tegutses tervishoiutöötaja pärast isolatsiooniteate saamist korrektselt ning edasised kontaktid puudusid.

Juhtumit kajastas eile Maaleht. Hooldekodu juhataja rääkis väljaandele, et kolde alustanud hooldaja lähedane on saanud positiivse koroonaproovi, kuid hooldaja tuli sellele vaatamata tööle.

Praegusel hetkel on nii Tööinspektsioonil kui Sotsiaalkindlustusametil käsil uurimine, mis puudutab Aarike Hooldekeskuse loodud riskianalüüsi - dokumenti, mille alusel pidi tööandja välja selgitama, kas COVID-nakkusohust tingituna viiakse asutuses ellu pädevaid kaitsemeetmeid või mitte.

Tööinspektsiooni kohaselt annab tehtud riskianalüüs tööandjale aluse meetmetest mitte kinnipidavatest töötajatest juriidiliselt korrektselt vabaneda.