Vasaktsentristid tõukavad nüüd võimult Norrat 2013. aastast alates juhtinud konservatiivist peaministri Erna Solbergi.

„Me ootasime, lootsime ja tegime kõvasti tööd ning võime nüüd öelda: saime hakkama!" sõnas Töölispartei juht Jonas Gahr Støre eilses võidukõnes. Tõenäoliselt saab Storest riigi järgmine peaminister. Solberg on kaotust tunnistanud. „Konservatiivse valitsuse töö sai praeguseks otsa," sõnas Solberg toetajatele.

„Norra saatis välja selge signaali: valimised näitasid, et norra inimesed tahavad võrdsemat ühiskonda," sõnas 61-aastane miljonär Støre.

Ennustuste kohaselt võtavad opositsiooniparteid riigi 169-kohalises parlamendis 100 kohta, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Töölispartei ja selle eelistatud koalitsioonipartnerid Keskpartei ja Sotsialistlik Vasakpoolne erakond võidavad praeguse seisuga absoluutse enamuse. See tähendab, et võimalik koalitsioon ei pea sõltuma kahe ülejäänud opositsioonierakonna, roheliste ja kommunistide toetusest.

Rohelised on teada andnud, et nemad kavatsevad vasaktsentristlikku valitsust toetada vaid juhul, kui see lubab Norras koheselt naftamaardlate kasutamise lõpetada. Støre on juba ultimaatumi välistanud ja teatanud, et pooldab sarnaselt konservatiivide valitsusega naftatööstusest järkjärgulist väljumist.