Sel nädalal toimub suur COVID-19 vastu vaktsineerimine enne sügist, millega seoses saab kõigis maakondades eelregistreerimata vaktsineerida ka õhtuti ja nädalavahetusel, teatas sotsiaalministeerium.

Eesti vaktsineerimisplaanide järgi peaks sügise saabumiseks 22. septembril olema vaktsineeritud 70 protsenti täisealisest elanikkonnast. Praegu on see näitaja 65 protsendi juures.

Töö- ja tervishoiuminister Tanel Kiige sõnul oleme küll eesmärgile lähedal, kuid mitte piisavalt. "Praeguse vaktsineerimistempo jätkudes jõuame selleks ajaks suurusjärgus 67 protsendini," märkis Kiik ERR-ile. Kogu elanikkonnast on riigis vaktsineeritud 55,1 protsenti.

Naaberriikidega võrreldes oleme me ees ainult Lätist. Leedu ja Põhjamaad on vähemalt ühe doosiga jõudnud meist rohkem vaktsiinisüste teha.

Näiteks Soome peaminister teatas, et 80-protsendilise hõlmatuse saavutades kaotatakse ka piirangud. Hetkel on nende näitaja 73,6 juures. Eesmärgini plaanitakse jõuda oktoobriks.

Euroopa liidu kõige suurem vaktsineerimise hõlmatus on aga Portugalis, kus on vähemalt ühe doosi saanud 85,4 protsenti kogu elanikkonnast.

13.19. septembrini on võimalik kõikides Eesti maakondades COVID-19 vaktsineerimise teemal küsida ja ette registreerimata vaktsineerida, kaasa on vaja võtta vaid isikut tõendav dokument.

Vaktsineerimise võimalusi pakutakse apteekides, kaubanduskeskuste parklates, avalikel väljakutel või kaupluste ees, ringi sõidavad vaktsineerimisbussid.