Haqqani ütles, et eelmisel nädalal ametisse nimetatud Talibani valitsus alustab riigi ülesehitamist sellest, mis on praegu olemas, ega taha keerata kella tagasi 20 aastat aega, kui Taliban viimati võimul oli, vahendab Reuters.

Haqqani sõnul hakkavad naistudengeid õpetama, kus vähegi võimalik, naised ja õpperuumid jäävad eraldatuks, vastavalt šariaadiseaduste tõlgendusele Talibani poolt.

"Tänu Allahile on meil suur arv naisõpetajaid. Meil ei ole sellega mingeid probleeme. Tehakse kõik jõupingutused, et leida ja anda naistudengitele naisõpetajad," ütles Haqqani pressikonverentsil Kabulis.

Naiste hariduse teema on olnud üks keskseid küsimusi Talibanile, mis üritab maailma veenda, et on pärast 1990. aastate karmi fundamentalistlikku valitsemisaega, kui naistel suures osas õppimine ja töötamine väljaspool kodu keelati, muutunud.

Talibani esindajad on öelnud, et naistel lubatakse õppida ja töötada vastavalt šariaadiseadustele ja kohalikele kultuuritraditsioonidele, aga kehtivad karmid riietumisreeglid. Haqqani ütles, et kõigile naistudengitele on kohustuslikud hidžaabid.

Laupäeval avaldas Kabulis meelt grupp väidetavaid naistudengeid, kes olid pealaest jalatallani mustade hõlstidega kaetud. Nad avaldasid toetust rangetele riietumisreeglitele ja eraldi õpperuumidele.

Haqqani teatas, et kus naisõpetajaid võtta pole, rakendatakse eraldatuse tagamiseks erimeetmeid.

"Kui on tõesti vaja, võivad ka mehed [naisi] õpetada, aga vastavalt šariaadile peavad nad kasutama eesriiet," ütles Haqqani. Õpperuumides kasutatakse sel juhul kardinat mees- ja naistudengite eraldamiseks, kui selleks on vajadus, ning õppetöö võib toimuda ka interneti või telepildi vahendusel.

Kardinaga eraldatud õpperuume on juba mitmetes kohtades nähtud.