Prokuratuur tutvustas kriminaalasja materjale kannatanu esindajale ja kahtlustatava kaitsele ning seejärel oli menetlusosalistel võimalik teha omapoolseid taotlusi. "Tänaseks on taotluste esitamise tähtaeg möödunud ning meieni on jõudnud kannatanu esindaja taotlus koos tsiviilhagiga," ütles prokuratuuri pressinõunik Kairi Küngas Delfile.

"Hetkel teeme ettevalmistusi õiguskantslerile taotluse esitamiseks, et algatada kahtlustatavalt saadikupuutumatuse äravõtmine, sest riigikogu liikmele ei ole võimalik enne immuniteedi äravõtmist süüditust esitada," selgitas Küngas.

Seadus näeb ette, et ettepaneku saadikupuutumatuse äravõtmiseks saab teha õiguskantsler riigi peaprokuröri taotluse alusel. Enne kui õiguskantsler otsustab, kas riigikogule ettepanek esitada, on tal õigus tutvuda kriminaalasja materjalidega. Seega ei sõltu süüdistuse esitamine vaid prokuratuurist.

Repsi parteikaaslased prokuratuurile ette jääda ei plaani

Delfi küsis riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehelt Jaanus Karilaidilt, kas keskfraktsioon pooldaks oma eelmiselt esimehelt puutumatuse võtmist. "Jah. Loodame, et ta ka ise soovib seda," ütles Karilaid. "Kiirem selgus on parem," põhjendas ta.

Mullul selgus, et toonane haridusminister Mailis Reps kasutas ministeeriumi vara ja tööjõudu enese pere huvides. Samuti lasi ta oma sünnipäevapeo Mon Repos' restoranis kinni maksta maksumaksjal. Asi kulmineerus ministri tagasiastumise ja kriminaalasjaga, mis on nüüd süüdistuse esitamise faasis.

Iseseisvuse taastanud Eesti ajaloos pole veel kordagi juhtunud, et prokuratuuril jääks riigikogu liikmele süüdistuse esitamine õiguskantsleri või riigikogu keeldumise taha. Repsi ähvardab ka tsiviilhagi, mille haridus- ja teadusministeerium seoses kuriteokahtlustuste episoodidest tuleneva kahjuga esitas.