Leedu ja Poola jälgivad murega, kuidas Venemaa ja Valgevene valmistuvad homme algavaks sõjaliseks suurõppuseks Zapad-2021.

Õppused Baltimaade piiril toimuvad Minski algatatud migrandikriisi ajal ja provokatsioonide oht on viimase nelja aasta kõrgeim, teatas Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis Leedu rahvusringhäälingule LRT.

Zapad-2021 on suurim õppus NATO idapiiril 2017. aasta õppuse järel. Veebiväljaande NATO Review järgi paigutas Venemaa toona vägedena 60 000-70 000 sõdurit, kuigi ametlikult deklareeris vaid 12 700 inimest.

„Selleaastane õppus kujuneb eelmisest isegi suuremaks," kommenteeris Landbergis. „Samuti on provokatsioonide oht viimase nelja aasta kõrgeim."

Valgevene ja Venemaa kinnitavad, et Zapad on rangelt kaitseharjutuste õppus, kuid Leedu kaitseministeeriumi sõnul harjutavad Vene ja Valgevene väed ka ründemanöövreid.

Zapad-2021 toimumispaigad. Allikas: Institute for the Study of War

„Olukord on mitmeid ähvardusi täis, sest me pole mitte ainult pandeemia keskel, vaid ka keset ebaseaduslikku rändekriisi," sõnas Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas. Siiski rõhutas Anušauskas, et Leedu on valmis igasugusele provokatsioonile vastama.

Vilniuse ja Minski omavahelised suhted hakkasid pärast Valgevene valimisi puhkenud suurt protestilainet kiiresti halvenema, sest Leedu on Euroopa Liidus väljendanud pidevalt ja valjult soovi kehtestada Valgevenele selle eest sanktsioonid. Lisaks majutab Leedu valgevenelastest opositsioonipoliitikuid ja pagulasi.

Ka Poola jälgib sel aastal toimuvat suurõppust murega, sest Valgevene ja Vene väed liiguvad selle käigus Poola ja Ukraina piiridele lähemale.

„Me ei usu, et idapiiril pinged leevenevad, sest paari päeva pärast algavad 40 aasta suurimad sõjalised õppused," teatas Poola peaminister Mateusz Morawiecki sel nädalal pressikonverentsil.