Välisriigid reageerisid teatele Afganistani uue valitsuse moodustamise kohta ettevaatuse ning jahmatusega, kuid ka entusiasmiga.

Talibani uues valitsuses on liikmeid, kes on varem istunud USA sõjaväevanglas Guantanamos. Siseministrit Sirajuddin Haqqanit otsib terrorismi tõttu USA taga ja tema tabamise eest on välja pandud 10 miljoni dollari (8,46 miljonit eurot) suurune preemia.

„See on ajutine valitsus," rõhutas Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki eile ajakirjanikele. „Keegi selles administratsioonis ei ütle ei president ega keegi riiklikust julgeolekumeeskonnast –, et Taliban on rahvusvahelise kogukonna austusväärne ja hinnatud liige."

Taliban kuulutas uue valitsuse välja teisipäeval, kuid liikumise pressesindaja rõhutas, et tegu on vahevalitsusega. Kõik ministrid on mehed ja enamik neist kuulub Talibani võimuladvikusse.

„Lubadustest hoolimata, et uus valitsus on kaasav, näitavad väljakuulutatud nimed, et seal on vaid Talibani liikmed või nende lähedased liitlased ja ei ühtegi naist," kommenteeris USA välisminister Anthony Blinken eile Saksamaal visiidil.
Saksa väliminister heiko Maas ja tema USA ametivend Anthony Blinken eile Saksamaal Ramsteinis.

Euroopa Liit väljendas Afganistani valitsuse koosseisu üle pettumust, kuid kinnitas, et jätkab riigile humanitaarabi andmist. Pikaajalisem abistamine sõltub aga sellest, kuivõrd suudab Taliban tagada põhilisi inimõigusi.

„Väljakuulutatud nimed ei tundu esmaanalüüsil peegeldavat Afganistani rikkalikku etnilist ja usulist mitmekesisust. Taliban oli seda viimaste nädalate jooksul lubanud ja lootsime ka tulemust näha," sõnas Euroopa Liidu pressiesindaja.

Saksa välisminister Heiko Maas ütles, et Saksamaad ei täida Afganistani uut valitsust vaadates optimismipuhang. „Muid gruppe mittekaasav vahevalitsus ei saada välja signaali, nagu oleks soov jõuda tõhusama rahvusvahelise koostöö ja stabiilse riigini," ütles Maas Blinkeniga antud ühisel pressikonverentsil.

Briti peaministri Boris Johnsoni pressiesindaja ütles eile, et Suurbritannia oleks tahtnud Afganistanis näha mitmekülgse valitsuse moodustamist, kuid seda ei juhtunud. „Anname Talibanile hinnangu nende tegude järgi. Oleksime soovinud näha, et Taliban täidab viimastel nädalatel välja antud lubadusi," sõnas Johnsoni pressiesindaja.

Saudi Araabia teatas, et vaatab uut valitsust lootusrikkalt ja lisas, et kavatseb aidata Kabulil saavutada julgeolek ja stabiilsus ning heita kõrvale vägivald ja äärmuslus.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles, et jälgib tähelepanelikult Afganistanis toimuvaid arenguid. „Me ei tea, kui kaua see ajutine valitsus kestab. Kõik, mida me teha saame, on seda protsessi tähelepanelikult jälgida," sõnas Kongos visiidil olnud Erdoğan.

Hiina tervitas kolme „anarhianädala" lõppu ja uue ajutise valitsuse moodustamist. „See on korra taastamiseks ja riigi ülesehitamiseks vajalik samm, " sõnas Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Wang Wenbin. Enamik maailma riikidest jälgib Afganistani arenguid ettevaatusega, kuid Hiina on juba öelnud, et on valmis Talibaniga sõbralikud suhted sisse seadma.

ÜRO pressiesindaja Farhan Haq rõhutas, et organisatsioon ei tegele valitsuste tunnustamisega. „Seda teevad liikmesriigid, mitte meie. Meie vaatepunktist toob vaid läbirääkimiste ja kaasamise teel sündinud lahendus Afganistani jätkuva rahu," lisas Haq.