Ministeeriumi teatel hukkus minister teise inimese elu päästmise käigus.

“Teatame kahetsusega, et eriolukordade minister Jevgeni Zinitšev sai tööülesandeid täites traagiliselt surma, püüdes päästa inimese elu,” öeldakse ministeeriumi pressiteates. “Minister viibis Norilskis asutusteülestel õppustel, millel harjutati Arktika piirkonna kaitsmist õnnetuste eest.”

Infoagentuuri RT juht Margarita Simonjan kirjutab portaalis Telegram, et väidetavalt on teada ka Zinitševi surma asjaolud. Simonjani andmetel seisid minister ja kaameramees koos veeäärsel kaljul, et võtta üles dokfilmis kasutatavat materjali. Operaator libastus ja kukkus vette. Zinitšev hüpanud vette teda päästma, kuid lõi ennast vastu kaljunukki ära. “Tunnistajaid oli piisavalt, aga keegi ei jõudnud isegi taibata, mis on juhtunud,” kirjutas Simonjan.

Sarnast versiooni kinnitasid ka RBK allikad, kes lisasid, et operaator sai samuti surma. RBK versiooni järgi ei hüpanud minister vette siiski meelega, vaid kukkus, kui üritas kaamerameest tagasi tõmmata.

Sama päeva hommikul oli ministeerium teatanud, et Krasnojarski krais visiidil viibiv Zinitšev läheb koos kuberner Aleksandr Ussiga vaatama Norilski uue tuletõrjejaama ehitust. “Minister külastab piirkonda seoses suuremahuliste õppustega arktilises tsoonis, kus ta tegeleb kiirreageerimisüksuste õppuste ülevaatamisega,” öeldakse pressiteates.

55-aastaselt surnud Zinitšev alustas karjääri 1987. aastal KGB-s. Seejärel töötas alates 1991. aastast FSB-s ja kuulus aastail 2006-15 presidentide Dmitri Medvedevi ja Vladimir Putini turvateenistusse. 2014. aastal määrati ta FSB asejuhiks, 2015. aastal FSB Kaliningradi haru juhiks. 2016 täitis ta ajutiselt ka Kaliningradi kuberneri ülesandeid. 2018 sai temast eriolukordade minister.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskovi teatel saatis president Zinitševi perele ja sõpradele kaastundetelegrammi. “President Putin avaldab Jevgeni Zinitševi surma üle sügavat kahetsust,” ütles Peskov, lisades, et kahte meest seob aastatepikkune koostöö.