Talibani kõrgem juht Haibatullah Akhundzada tegi eile esimese avalduse pärast võimuhaaramist ja teatas, et edaspidi peavad kõik riigi seadused ja välislepingud vastama šariaadireeglitele.

Peaministriks nimetati Talibani nõukogu eesistuja mulla Hasan Akhund, kes oli Talibani eelmise võimuperioodi ajal Afganistani välisminister. Tema asetäitjaks saab rahukõnelusi juhtinud mulla Abdul Ghani Baradar, keda kohalikud vaatlejad pidasid seni kõige tõenäolisemaks peaministrikandidaadiks.

Mulla Hasan Akhund (vasakul) 1999. aastal Pakistani välisministri Sartaj Aziziga kohtumas

Siseministriks saab Afganistani ja Pakistani piirialadel tegutseva kurikuulsa Haqqani võrgustiku pärija Sirajuddin Haqqani. Kuna ta on seotud tihedalt al-Qaidaga ja korraldanud rünnakuid USA ja liitlaste vastu, on USA kuulutanud ta tagaotsitavaks. Tema tabamiseni viiva info eest on FBI välja pannud 10 miljonit dollarit, alates 2007. aastast on ta ÜRO sanktsioonide nimekirjas.

Kaitseministriks saab Talibani lahkunud juhi mulla Omari poeg mulla Mohammad Yaqoob. Talibani teatel alustavad kõik ministrid tööd üksnes kohusetäitjana, et tagada valitsuses suurem distsipliin ja paindlikkus. Osa ministrikohtadest on esialgu täitmata, kuni otsitakse kvalifitseeritud inimesi, lisas Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid.

USA välisministeerium märkis, et valitsuse koosseis tekitab neis muret ja et maailm jälgib Afganistanis toimuvat hoolikalt. Riigidepartemangu pressiesindaja Jen Psaki ütles, et uut valitsust pole USA-l esialgu plaanis tunnustada.